• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Prioritami rozpočtu EÚ 2017 sú rast, zamestnanosť a utečenecká kríza

  • 13:46 01.07.2016
  • Brusel
Prioritami rozpočtu EÚ 2017 sú rast, zamestnanosť a utečenecká kríza

Rokovania o rozpočte na budúci rok bude mať na starosti slovenské predsedníctvo v EÚ, ktoré začalo platiť od dnešného dňa.

Európska komisia (EK) vo štvrtok (30.6.) predložila návrh rozpočtu EÚ na rok 2017, ktorého priority sú zamerané na hospodársky rast, zamestnanosť a dôraznejšiu reakciu únie na utečeneckú krízu. Rokovania o rozpočte bude mať na starosti slovenské predsedníctvo v EÚ, ktoré začalo platiť od dnešného dňa.

Komisia predložila návrh rozpočtu EÚ na rok 2017 vo výške 134,9 miliardy eur na platby so zameraním na dve hlavné politické priority: podporu prebiehajúceho oživenia európskej ekonomiky a riešenie bezpečnostných a humanitárnych výziev v susedstve EÚ.

Viac financií bolo vyčlenených na investície do rastu, zamestnanosti a konkurencieschopnosti v EÚ a na zabezpečenie potrebných zdrojov na ochranu vonkajších hraníc únie, na celkové posilnenie jej bezpečnosti, na poskytnutie podpory na prijímanie a integráciu utečencov, a tiež na riešenie základných príčin migrácie v krajinách ich pôvodu a tranzitu.

Podpredsedníčka EK zodpovedná za rozpočet a ľudské zdroje Kristalina Georgievová upozornila, že EÚ čelí značným výzvam a cielený a účinný rozpočet EÚ nie je v týchto ťažkých časoch luxusom, ale nevyhnutnosťou.

Podpredsedníčka EK Kristalina Georgievová Foto: TASR/AP

"Pomáha tlmiť šoky, poskytuje podporu pre naše hospodárstvo a pomáha zvládať problémy, ako napríklad utečeneckú krízu. Rozpočet sa aj teraz zameriava na dosiahnutie výsledkov, aby sa zabezpečilo, že každé euro z rozpočtu EÚ sa vynaloží efektívne," spresnila komisárka.

Navrhovaný rozpočet sa riadi prísnymi obmedzeniami, ktoré Európsky parlament (EP) a členské štáty stanovili vo viacročnom finančnom rámci.

Návrh EK preskúma Európsky parlament a Rada EÚ (členské štáty), ktorej od 1. júla do 31. decembra šéfuje Slovensko.

V číselnom vyjadrení finančné zdroje určené na podporu hospodárskeho rastu dosiahnu v roku 2017 výšku 74,6 miliardy eur (o 69,8 miliardy eur viac ako v tomto roku).

Z toho 21,1 miliardy eur je určených na rast, zamestnanosť a konkurencieschopnosť. V tom je zahrnutých 10,6 miliardy eur na výskum a inovácie (program Horizont 2020), 2 miliardy eur na vzdelávanie v rámci programu Erasmus+, 299 miliónov eur pre malé a stredné podniky (program COSME) a 2,5 miliardy eur v rámci Nástroja na prepájanie Európy (NPE).

Ďalších 2,66 miliardy eur je určených pre Európsky fond pre strategické investície (EFSI), ktorý je nástrojom na realizáciu Investičného plánu pre Európu. Za menej než jeden rok sa vďaka EFSI v 26 členských štátoch EÚ zabezpečili investície vo výške 106,7 miliardy eur.

Suma 53,57 miliardy eur by mala ísť na podporu produktívnych investícií a štrukturálnych reforiem na účely podnietenia konvergencie medzi členskými štátmi a medzi regiónmi prostredníctvom európskych štrukturálnych a investičných fondov. Podpora európskym poľnohospodárom sa navrhuje vo výške 42,9 miliardy eur.

V neekonomickej oblasti, pre lepšie riadenie vonkajších hraníc EÚ a riešenie výziev spojených s utečencami v rámci EÚ aj mimo nej, komisia navrhla na rok 2017 sumu 5,2 miliardy eur. Prostredníctvom financovania posilnených nástrojov na predchádzanie prevádzania migrantov a riešenie dlhodobých faktorov, ktoré sú hybnou silou migrácie. To všetko v súčinnosti s krajinami pôvodu a tranzitu. Toto financovanie je zamerané aj na ráznejšiu politiku v oblasti legálnej migrácie vrátane presídlenia osôb, ktoré potrebujú ochranu a nástrojov na podporu členských štátov, pokiaľ ide o integráciu utečencov v rámci EÚ.

Rozpočet EÚ na budúci rok predpokladá aj okolo 3 miliardy eur na financovanie činností ako vytvorenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, návrh nového systému vstup/výstup na posilnenie riadenia hraníc, na návrhy na preskúmanie spoločného európskeho azylového systému vrátane reformy dublinského mechanizmu, a tiež vytvorenie Agentúry EÚ pre azyl.

V tejto kapitole je zahrnutých aj dodatočných 2,2 miliardy eur na činnosti mimo EÚ s cieľom riešiť základné príčiny toku utečencov, kde podpora by mala ísť pre utečenecké tábory v Libanone, Jordánsku a Turecku.

Návrh rozpočtu EÚ na rok 2017 posilnil zdroje na zvýšenie bezpečnosti, keď exekutíva EÚ vydelila 111,7 milióna eur na podporu Europolu a 61,8 milióna eur na zvýšenie bezpečnosti inštitúcií EÚ.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

DNES - 10:38Ekonomické

Takmer dve tretiny obyvateľov Slovenska sa dostali do situácie, keď sa im niekto snažil ukradnúť peniaze z účtu alebo platobnej karty.

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

DNES - 9:32Ekonomické

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri "antituristické" hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.