• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Prezidentské voľby v Rakúsku sa budú opakovať, súd vyhovel žalobe FPÖ

  • 21:09 01.07.2016
  • Viedeň
Prezidentské voľby v Rakúsku sa budú opakovať, súd vyhovel žalobe FPÖ

FPÖ v podaní s rozsahom 150 strán tvrdila, že v procese sčítania hlasov došlo k radu nezrovnalostí. Kritizovala najmä zaobchádzanie s hlasmi zaslanými poštou.

Rakúsky ústavný súd (VfGH) vyhovel žalobe pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) proti výsledkom druhého kola prezidentských volieb, v ktorých jej kandidát tesne prehral. Druhé kolo volieb sa tak bude musieť opakovať na celom území Rakúska, informoval dnes predseda súdu Gerhart Holzinger.

"Voľby sú základom našej demokracie", uviedol Holzinger na úvod verejného prečítania verdiktu. Zachovanie tohto piliera je podľa neho "primárnou povinnosťou" ústavného súdu.

"Rozhodnutie, ktoré teraz oznámim, neurobí z nikoho porazeného a z nikoho víťaza," pokračoval Holzinger. "Má slúžiť iba jedinému cieľu: dôvere v náš právny štát a posilneniu našej demokracie."

FPÖ v podaní s rozsahom 150 strán tvrdila, že v procese sčítania hlasov došlo k radu nezrovnalostí. Kritizovala najmä zaobchádzanie s hlasmi zaslanými poštou. Ministerstvo vnútra vo viacerých prípadoch zistilo, že v niektorých volebných obvodoch sa sčítanie týchto hlasov, ktoré napokon rozhodli, začalo ihneď po zatvorení volebných miestností. Zákon však povoľuje sčítanie hlasov zaslaných poštou až deň po voľbách.

Kandidát FPÖ Norbert Hofer v druhom kole prezidentských volieb konaných 22. mája neuspel v súboji s bývalým lídrom rakúskych Zelených Alexandrom Van der Bellenom. Podľa oficiálnych konečných výsledkov dostal Van der Bellen o 30.863 hlasov viac než Hofer, jeho náskok tak bol len 0,6 percenta.

Ústavní sudcovia vypočuli počas piatich dní 90 svedkov. Mnohí z nich uznali, že počas sčítavania hlasov odovzdaných poštou došlo k porušeniu pravidiel. Napríklad boli z nedostatku času predčasne otvorené obálky a niektoré hlasy zratúvali osoby, ktoré na to nemali oprávnenie.

Sudcovia preto dospeli k záveru, že mohlo dôjsť k ovplyvneniu výsledkov volieb. Dôkaz, že došlo k manipuláciám, nebol podľa nich potrebný. Súd zároveň "výslovne" konštatoval, že na základe vypočutí žiadne manipulácie nezistil.

Porušenie pravidiel sa podľa predsedu VfGH týkalo 77.926 hlasov, ktoré mohol teoreticky získať Hofer alebo Van der Bellen. To bol ďalší dôvod anulovania volieb. Iným bolo predčasné zaslanie čiastkových výsledkov médiám, čo je podľa názoru VfGH neprípustné.

Inaugurácia nástupcu úradujúceho spolkového prezidenta Heinza Fischera sa mala uskutočniť 8. júla. Povinnosti hlavy štátu prevezme do opakovaných volieb trojčlenné predsedníctvo rakúskeho parlamentu, ktorého členom je aj Hofer. Nové voľby sa očakávajú na jeseň.
Reakcie prezidenta, ministra vnútra a kancelára na verdikt o voľbách

Výsledky opakovaných prezidentských volieb v Rakúsku oznámia až po sčítaní všetkých hlasov. V reakcii na dnešný verdikt ústavného súdu (VfGH), ktorý kvôli nezrovnalostiam pri zratúvaní hlasov odovzdaných poštou nariadil opakovanie druhého kola volieb, to oznámil minister vnútra Wolfgang Sobotka z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

Z tohto dôvodu sa tentoraz nebudú zverejňovať predbežné výsledky ani tzv. exit polly, teda prieskumy medzi voličmi po odovzdaní hlasu. Ako sa bude postupovať pri ďalších voľbách, sa rozhodne neskôr.

Sobotka ďalej informoval, že v spolupráci s ministrom vnútra a straníckym kolegom Sebastianom Kurzom požiada o vyslanie pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) do tých volebných obvodov, kde došlo k nezrovnalostiam. Zatiaľ sa nechcel vyjadriť k otázke, či po náleze VfGH vyvodí voči zodpovedným osobám dôsledky.

O termíne opakovaného druhého kola volieb hlavy štátu - uvažuje sa o septembri alebo októbri - rozhodne rakúska vláda na budúci týždeň. Následne bude rokovať s poslancami parlamentu.

Sobotka odhaduje, že opakované voľby vyjdú na približne desať miliónov eur.

Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka Foto: TASR/AP

Rakúsky sociálnodemokratický kancelár Christian Kern vo svojom vyhlásení po oznámení rozhodnutia ústavného súdu uviedol, že verdikt treba vziať na vedomie. "Chcem zdôrazniť, že toto rozhodnutie by nemalo byť dôvodom na emócie a obviňovanie," konštatoval. Vyjadril nádej, že voľby sa zorganizujú rýchlo a volebná kampaň bude krátka. Kancelár vyzval občanov Rakúska, aby využili svoje volebné právo, "aj keď môže prevážiť volebná únava".

Rakúsky prezident Heinz Fischer nemá s rozhodnutím ústavného súdu problém. Dnes bol "veľmi dôležitý deň, pretože rakúska demokracia obstála v skúške", uviedla hlava štátu vo vyhlásení pre médiá. Volebné právo sa však podľa neho musí "modernizovať". Prezident si nemyslí, že dôvera obyvateľov v inštitút volieb je po dnešku otrasená: "Dúfam, že obyvatelia si povedia - pobabralo sa to, ale zároveň sa to dokonale napravilo."


OBSE: Verdikt o monitorovaní opakovaných volieb v Rakúsku je privčasný


Len niekoľko hodín po rozhodnutí rakúskeho ústavného súdu o tom, že sa nedávne prezidentské voľby musia pre nedostatky pri sčítaní hlasov zopakovať na celom území krajiny, považuje Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) za predčasné hovoriť o prípadnom monitorovaní opakovanej voľby hlavy rakúskeho štátu.

Hovorca OBSE, ktorej sídlo je vo Viedni, dnes ďalej pripomenul, že organizácia ešte nedostala žiadne pozvanie pre prípadných pozorovateľov.

Vyplýva to z informácií rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF.

Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka v reakcii na rozhodnutie ústavného súdu už skôr avizoval, že v spolupráci so šéfom rakúskej diplomacie Sebastianom Kurzom požiada OBSE o vyslanie pozorovateľov do 14 volebných okrskov, kde došlo k pochybeniam, ktoré viedli k dnešnému rozhodnutiu o zrušení výsledkov rozhodujúceho druhého kola a jeho opakovaní, zrejme v priebehu jesenných mesiacov.

O termíne opakovaného druhého kola volieb hlavy štátu, bezprecedentného v členských krajinách únie, rozhodne rakúska vláda na budúci týždeň.


Lídri populistických strán sa tešia z opakovania volieb rakúskeho prezidenta


Európski pravicoví populisti vrátane líderky francúzskeho Národného frontu Marie Le Penovej alebo Geerta Wildersa z Holandska privítali dnes rozhodnutie rakúskeho ústavného súdu o zopakovaní druhého kola prezidentských volieb na celom území krajiny pre nezrovnalosti pri sčítavaní hlasov vo viac ako tucte volebných obvodov.

Líderka pravicovej extrémistickej strany Národný Front Marine Le Penová Počas vystúpenia pred svojimi priaznivcami na severe Francúzska po zverejnení prvých odhadov regionálnych volieb 13. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Informácie priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Šéfka francúzskeho Národného frontu to označila za "dobrú správu pre vlastencov" konštatujúc, že opakovanie volieb je "súčasťou jari národov".

Podľa jej názoru má Rakúsko po šťastnom víťazstve stúpencov brexitu vo Veľkej Británii a zvýšení skepsy voči EÚ v Taliansku "tiež možnosť vrátiť sa na cestu slobody a národnej hrdosti". Le Penová vníma verdikt najvyššej rakúskej súdnej inštitúcie ako víťazstvo práva a demokracie v Rakúsku. Zdôraznila, že práve slobodní z FPÖ, ktorí podali podnet na ústavný súd a ktorých kandidát Norbert Hofer sa tak predsa len môže stať rakúskym prezidentom, sú spojencami Národného frontu na pôde Európskeho parlamentu.

Predsedníčka Alternatívy pre Nemecko (AfD) Frauke Petryová takisto privítala rozhodnutie rakúskeho ústavného súdu a hovorila v tejto súvislosti o záblesku nádeje pre právny štát.

Holandský pravicový populista Geert Wilders reagoval na jednej zo sociálnych sietí veľmi stručne: "Super!".

Výnimkou nezostala ani talianska Liga Severu, ktorej líder Matteo Salvini prostredníctvom sociálnej siete povzbudil kolegov so zdôraznením, že nedostatky sa vo voľbách v Rakúsku potvrdili a že pravda a sloboda nakoniec zvíťazia.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

DNES - 21:58Zahraničné

Spojené štáty chcú vidieť "skutočný pokrok" predtým, ako obnovia financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov, oznámil v utorok Biely dom.

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

DNES - 21:57Zahraničné

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá.

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

DNES - 21:56Zahraničné

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote jednej miliardy dolárov, uviedli v utorok viacerí predstavitelia americkej vlády.

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

DNES - 21:54Zahraničné

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať, píše agentúra AFP.

Pomocou zvitkov z Herkulanea zistili miesto, kde bol pochovaný Platón

Pomocou zvitkov z Herkulanea zistili miesto, kde bol pochovaný Platón

DNES - 20:23Zahraničné

Na základe štúdia tzv. herkulánskych zvitkov sa podarilo zistiť, kde bol v Aténach pochovaný antický filozof Platón.