• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Pred americkou ambasádou v Bratislave bude plot ďalšie tri roky

  • 6:23 01.07.2016
  • Bratislava
Pred americkou ambasádou v Bratislave bude plot ďalšie tri roky

Bratislavskí mestskí poslanci schválili vo štvrtok predĺženie nájmu mestských pozemkov pred budovou ambasády USA do 15. augusta 2019 s podmienkou.

Bezpečnostný plot pred veľvyslanectvom Spojených štátov na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave zostane stáť na mieste aj naďalej. Bratislavskí mestskí poslanci dnes totiž schválili predĺženie nájmu zhruba 1300 metrov štvorcových mestských pozemkov pred budovou ambasády do 15. augusta 2019 za podmienky, že americká strana bude mestu platiť za jeden meter štvorcový jedno euro na deň. Ročne to do mestskej kasy prinesie zhruba 481.000 eur.

Bratislava prenajala svoje pozemky na Hviezdoslavovom námestí veľvyslanectvu USA v roku 2005. Nájomné bolo doteraz dohodnuté vo výške 0,03 eur za celý predmet nájmu.

Mestské zastupiteľstvo má však podmienku, že dodatok k zmluve o nájme musí byť americkou ambasádou podpísaný do 60 dní od schválenia tohto uznesenia, inak stratí platnosť. Veľvyslanectvo je oprávnené uplatniť si opciu do roku 2021, pokiaľ minimálne dva mesiace pred uplynutím doby nájmu preukáže platné stavebné povolenie na výstavbu nového zastupiteľstva Spojených štátov v Bratislave.

Poslanci sa taktiež zhodli na tom, že ak veľvyslanectvo preukáže právoplatné stavebné povolenie, bude platiť nájom podľa pôvodnej zmluvy, a to vo výške 0,03 eur za celé obdobie nájmu. Veľvyslanectvo musí zároveň do 18 mesiacov podpísať zmluvu o vzťahu k pozemku.

Mestskí poslanci viedli diskusiu o tom, či by už nebolo načase, aby bezpečnostný plot, ktorý sa nachádza na mestských pozemkoch, bol počas tohto leta odstránený. Platnosť doterajšej nájomnej zmluvy sa totiž končí v polovici augusta. Časť poslancov bola za to, aby plot zmizol, pretože negatívne zasahuje do Hviezdoslavovho námestia. Poslanci taktiež vyčítali veľvyslanectvu nedostatočnú aktivitu pri sťahovaní. Iní poslanci však oponovali bezpečnosťou i vzájomnými vzťahmi medzi USA a Bratislavou.

Veľvyslanectvo má vytypovaných má vytypovaných približne šesť potenciálnych lokalít

Chargé d’affaires veľvyslanectva USA na Slovensku Liam Wasley na rokovaní zastupiteľstva uviedol, že ambasáda sa bude sťahovať z Hviezdoslavovho námestia a už má vytypovaných približne šesť potenciálnych lokalít v Bratislave. "Na jednej strane sme veľmi vďační za predĺženie nájomnej zmluvy na ďalšie obdobie. Na druhej strane sme zaskočení vyrubenou sumou, pretože momentálne náš rozpočet s takýmito prostriedkami nepočíta. Budem musieť túto úlohu urgentne riešiť v súčinnosti s ministerstvom zahraničných vecí USA a ministerstvom zahraničných vecí SR v čo najkratšom čase," povedal po hlasovaní Wasley.

Mestský poslanec Martin Borguľa a dlhodobý kritik bezpečnostného plotu pred americkou ambasádou na Hviezdoslavovom námestí uviedol, že keby dnes zastupiteľstvo nepredĺžilo nájomnú zmluvu, tak na konci augusta plot zmizne. "Určite by sa našli opatrenia, ktoré by USA zabezpečili bezpečnosť. Žiaľ, zas sme ubrali priestor Bratislavčanom i turistom. Tento plot tu bude ďalšie tri roky," skonštatoval.

Prenájom pozemkov

Bratislava prenajala svoje pozemky na Hviezdoslavovom námestí veľvyslanectvu USA v roku 2005 na desať rokov. Americká ambasáda pozemky využila na postavenie bezpečnostného plotu pred svojím sídlom, ktorý ju mal chrániť pred prípadným útokom. Desaťročná nájomná zmluva mala vypršať veľvyslanectvu vo februári 2015. V roku 2014 mestské zastupiteľstvo Bratislavy schválilo predĺženie nájmu do 15. augusta 2016 s podmienkou, že ambasáda z predmetu nájmu odstráni parkovacie miesta a skladovacie priestory. Mesto mohlo aj ďalej predĺžiť nájom ambasáde na nevyhnutný čas, ale len v prípade ak ona preukáže, že sa začína sťahovať alebo stavať novú budovu.

.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

DNES - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

DNES - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

DNES - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

DNES - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.