• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Týchto 8 jedál nepatrí do chladničky!

  • 20:07 30.06.2016
  • Bratislava
Týchto 8 jedál nepatrí do chladničky!

Aj vy uchovávate väčšinu potravín v chladničke v nádeji, že takto ich životnosť predĺžite? Niektoré ale takýmto spôsobom môžete znehodnotiť. Ak sa týchto osem surovín nachádza vo vašej chladničke, mali by ste ich radšej uskladniť na inom mieste.

Celé melóny

Ak ich necháte uskladnené pri izbovej teplote, pri dozrievaní z nich vyťažíte viac antioxidantov, než keď ich skladujete v chladničke. Získate až o 40% viac lykopénu a o 39% viac beta-karoténu.

Paradajky

Ak ich vložíte do chladničky, strácajú svoju chuť a textúru. Chlad totiž poškodzuje ich membrány a zastavuje prirodzený proces zrenia.

Najlepšie miesto na uloženie nezrelých paradajok je obyčajný pult a izbová teplota. Ak chcete ich zrenie urýchliť, vložte ich do papierového vrecka a položte ich stonkou smerom nadol. Zrelé paradajky zjedzte v priebehu niekoľkých dní. A ak máte prezreté paradajky, pokojne ich umiestnite na deň až dva do chladničky.

Čítajte: Nie všetko patrí do chladničky: Prečítajte si, ako skladovať potraviny správne

Zemiaky

Studená teplota spôsobí chemickú reakciu škrobu a výsledkom budú zemiaky so sladkou príchuťou. Ak ich ale preložíte na teplé a vlhké miesto, začnú klíčiť a kaziť sa. Najlepšie je teda zemiaky uskladniť v tmavom, suchom prostredí s teplotou okolo 18-21°C. Neukladajte ich ale dlhodobo do igelitových vreciek, nedostatok vzduchu im môže uškodiť.

Cibuľa

Rozhodne neukladajte celú cibuľu do chladničky! Vlhkosť u nej urýchľuje proces plesnenia. Ak ju ale máte očistenú a nakrájanú, môžete ju tam uskladniť na niekoľko dní.

Pre celú cibuľu je ale lepšie, ak ju uchovávate na chladnom, suchom a dobre vetranom mieste. Najlepšie v sáčku zo sieťoviny. Tiež ju neskladujte v blízkosti zemiakov.

Med

Na uskladnenie medu nie je vhodná chladnička, ale ani miesto, kde je vyššia teplota. Med môže pri nízkej teplota začať kryštalizovať a strácať chuť. Ale pri teplote okolo 20°C sa zachovajú všetky zdravotné benefity medu. Skladujte ho na suchom mieste, mimo dosahu slnečného svetla.

Med nekonzumujte, ak má kyselkavú vôňu alebo si v ňom všimnete nečistoty či začínajúcu pleseň.

Olivový olej

Táto potravina taktiež nepatrí do chladničky. Olej môže v chlade kondenzovať a meniť konzistenciu. Hrozí tiež, že sa zakalí, čo má vplyv na jeho kvalitu a chuť. Vhodný ale nie je ani opačný extrém – ak ho držíte v blízkosti slnečného svetla alebo tepla, napríklad od sporáka.

Skladujte ho v tmavej nádobe, na suchom mieste, mimo dosahu slnečného svetla.

Čítajte: Ako skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie?

Cesnak

Studená teplota zvyčajne spôsobí, že zmäkne a začne rýchlejšie hniť. Tiež sa zmení jeho konzistencia a chuť. Ukladajte ho na chladnom a suchom mieste, mimo dosahu slnečných lúčov. Cesnak ale potrebuje dýchať, neskladujte ho teda v igelitových vreckách .

Kôstkové ovocie

Patria tu hlavne borskyne, nektarinky, marhule, čerešne a slivky. Studená teplota a vlhkosť veľmi rýchlo ovplyvňuje ich kvalitu a môže prispieť k ich splesniveniu. Najlepšie je skladovať ich v papierovom sáčku, na suchom mieste s izbovou teplotou. Smerujte ich tiež stopkou nadol.

Medzi ďalšie suroviny, ktoré by ste nemali skladovať v chladničke patrí aj káva alebo kávové zrná a chlieb. Ten dajte radšej zmraziť.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, onegoodthingbyjilee.com. Foto: shutterstock.
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.