• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Za svoj byt či dom zaplatia Bratislavčania o 30 % vyššiu daň

  • 14:46 30.06.2016
  • Bratislava
Za svoj byt či dom zaplatia Bratislavčania o 30 % vyššiu daň

Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci po vyše štvorhodinovom rokovaní.

Daň z nehnuteľností v Bratislave sa od nového roka zvýši. Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci po vyše štvorhodinovom rokovaní. Obyvatelia hlavného mesta tak zaplatia o 30 percent vyššiu daň z nehnuteľnosti za svoj byt. Pri stavebných pozemkoch sa daň zvýši až o 150 %. Pri stavbách na pôdohospodársku produkciu vzrastie o 50 %, pri stavbách na bývanie sa daň zvýši o 30 %, pri chatách i garážach o 10 % a pri ostatných stavbách, napríklad budovách ministerstiev, o 50 %. Do mestskej pokladnice to má priniesť okolo osem miliónov eur.

Aktuálne za 67 metrov štvorcových (m2) predstavuje priemerná ročná daň zhruba 27 eur. Po zmene by to bolo 35 eur. Pri domoch je aktuálne za 120 m2 priemerná ročná daň približne 66 eur. Po zmene by bola na úrovni 86 eur. Bratislavčania by tak pri bytoch zaplatili o 0,66 eura a pri domoch o približne 1,70 eura mesačne viac.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že daň z nehnuteľností je najväčší príjem hlavného mesta, ktorý vie samospráva priamo ovplyvniť. Ročne táto daň predstavuje pre Bratislavu približne 55 miliónov eur. Zvýšenie dane z nehnuteľností zdôvodnil nízkou úrovňou financovania zo strany štátu, obmedzenosťou čerpania eurofondov či vysokou mierou solidarity so zvyškom krajiny.

"Vieme presne, kam tie zvýšené financie investujeme, a to do ciest, čistoty, zelene a na poslanecké priority," vysvetlil Nesrovnal. Zároveň pripomenul, že polovica z celkového výberu dane z nehnuteľností ide mestským častiam. Zo sumy okolo osem miliónov eur by tak podľa neho išli zhruba štyri milióny eur mestským častiam. Na opravu ciest by mesto ročne investovalo okolo tri milióny, na starostlivosť o zeleň 550.000 eur a na priority mestských poslancov 450.000 eur.

V súlade so zákonom dnes poslanci schválili zníženie vekovej hranice oslobodenia od dane na stavby na bývanie a byty na vek nad 65 rokov. Doterajšie zníženie dane o 50 % na stavby na bývanie a byty pre obyvateľov starších ako 65 rokov sa po novom poskytne vo výške 60 %. Zo zníženia dane z pozemkov o 50 % pre fyzické osoby staršie ako 70 rokov sa vypustili stavebné pozemky.

Časť poslancov však dnes primátorovi vyčítala, že tento návrh bol predložený na poslednú chvíľu a neprebehla o ňom rozsiahlejšia diskusia. Podľa nich by bolo lepšie, ak by sa o zvyšovaní dane z nehnuteľností rozhodovalo až na jeseň.

Primátor Nesrovnal minulý rok najskôr pripravil návrh na 100-percentné zvýšenie dane z nehnuteľností v niektorých kategóriách. Po vlne kritiky ho však upravil na 70-percentné zvýšenie pre byty a domy, pri stavebných pozemkoch však percentá pridal. Tento návrh ale minulý rok do zastupiteľstva predložený nebol, podľa primátora z politických dôvodov. Tie vraj pominuli, a preto chcel, aby sa táto téma vyriešila na júnovom rokovaní mestských poslancov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

DNES - 20:01Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred mrazivým počasím, možno ho očakávať už túto noc.

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

DNES - 19:59Domáce

Na protest proti zásahom do kultúry, životného prostredia a mimovládneho sektora sa v utorok pred budovou parlamentu zišlo niekoľko stoviek ľudí.

Lekárňam chýba dôležitý liek, problémy sú aj s ďalšími

Lekárňam chýba dôležitý liek, problémy sú aj s ďalšími

DNES - 19:04Domáce

Dodávky lieku prerušili na Slovensko ešte koncom roka 2023. Lekárňam chýbajú aj ďalšie prípravky.

Jána Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR

Jána Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR

DNES - 17:42Domáce

Členovia Súdnej rady SR odvolali Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Naďalej však zostáva členom rady.

KDH zaslalo list Európskej komisii, toto žiada pre Slovensko

KDH zaslalo list Európskej komisii, toto žiada pre Slovensko

DNES - 16:10Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie sa listom obrátilo na Európsku komisiu a jej predsedníčku Ursulu von der Leyenovú.