• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
14°Bratislava

A. Danko prerušil odvolávanie R. Kaliňáka na neurčito

  • 19:36 30.06.2016
  • Bratislava
A. Danko prerušil odvolávanie R. Kaliňáka na neurčito

Minister vnútra dnes opäť čelí odvolávaniu.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) dnes prerušil mimoriadnu schôdzu parlamentu iniciovanú opozíciou s cieľom vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) na neurčito. Urobil tak z dôvodu, že líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič roztiahol v rokovacej sále transparent s fotkami ministra Kaliňáka a podnikateľa Ladislava Bašternáka s textom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne".

Danko Matoviča viackrát vyzval, aby plagát zobral preč, spomínal napríklad, že Kaliňák nedal na zverejnenie fotografie súhlas. Podľa neho nezákonný transparent je prekážkou v pokračovaní schôdze. Danko nechal Matovičovi čas na jeho odstránenie. Keďže tak šéf Obyčajných neurobil, predseda parlamentu schôdzu prerušil.


Matovič tvrdil, že použiť akúkoľvek vizualizáciu mu umožňuje zákon a poslanci to robili od vzniku samostatnej SR. Danko uznal, že Rokovací poriadok NR SR má svoje roky a nepočítal s takýmito situáciami. "Musíme nájsť nové spôsoby, ako nastaviť kultúru. Sála NR SR nie je priestor na páchanie trestných činov. Som si vedomý, že každý poslanec má právo na názor, ale táto sála má právo na úctu, lebo je pod drobnohľadom verejnosti," zdôraznil Danko, ktorý na piatkové (1.7.) ráno zvolal mimoriadne poslanecké grémium, ktorého predmetom bude zmena rokovacieho poriadku pre takéto situácie.

KALIŇÁK: K ovplyvňovaniu policajtov pokutujúcich L. Bašternáka nedošlo

K ovplyvňovaniu policajnej hliadky, ktorá pokutovala podnikateľa Ladislava Bašternáka, nedošlo. Vyplýva to z doterajšieho vyšetrovania policajnej inšpekcie. Uviedol to dnes po rokovaní branno-bezpečnostného výboru parlamentu minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý od Bašternáka kúpil podiel vo firme B.A. Haus. O údajnej Bašternákovej protekcii na polícii rokoval výbor tajne.

Z výpovedí a dôkazov podľa Kaliňáka vyplynulo, že k ovplyvňovaniu hliadky nedošlo. "Že existujú dva záznamy, z ktorých jeden je pravý, druhý pozmenený a doplnený omnoho neskôr. Autor toho druhého si počas vyšetrovania už na veľa vecí nepamätal, nevedel spresniť dôvod svojho konania," opísal Kaliňák novinárom.

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR/Jakub Kotian
Bašternáka podľa úradného záznamu, ktorý má poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), zastavila policajná hliadka 29. júna 2012 po tom, čo pri šoférovaní prešiel cez plnú čiaru. Nemal zapnutý ani bezpečnostný pás a okrem iného neposlúchol výzvu polície, aby vypol motor. Policajti mu chceli dať pokutu 150 eur.

Bašternák, ktorý je podozrivý z daňových podvodov, niekam podľa záznamu telefonoval, pýtal si meno policajta, názov útvaru, kam patrí. Tlmočil to do telefónu a žiadal, aby to vybavili. Následne policajtom volal ich šéf, aby Bašternáka nechali tak s tým, že je to "náš človek". Tí napriek tomu pokračovali a chceli Bašternákovi zadržať aj vodičský preukaz. Ten napokon pokutu zaplatil.

Kaliňák už dávnejšie povedal, že on má iný dokument ako Lipšic. Ten neobsahuje časť o nátlaku na policajtov a je podpísaný oboma policajtmi, ktorí v prípade vystupovali, a je súčasťou spisu. Lipšica obvinil z toho, že pracuje s falzifikátmi.

Ľubomír Galko zo SaS neverí, že nedošlo k ovplyvňovaniu policajnej hliadky. "Prišli s absolútne nedôveryhodným vysvetlením," povedal Galko, ktorý nechcel poskytnúť veľa informácií, lebo výbor rokoval v utajenom režime.

"Ale na základe toho, čo nám bolo povedané, ak som si doteraz myslel, že je 100-percentná istota, že Kaliňák musí odísť, tak dnes hovorím, že je 200-percentná istota. Pokiaľ sa neurobia vážne personálne zmeny vo vedení polície, nikdy nebude nič, čo sa týka Bašternáka vyšetrené," uviedol Galko.

Podľa opozičného poslanca môže dôjsť nielen k zameteniu kauzy pod koberec, ale že môže byť potrestaný policajt, ktorý na prípad upozornil. "Smeruje to k tomu, že to idú hodiť na jedného z policajtov, ktorí to oznámili. V tom lepšom prípade to len zametú pod koberec a v tom horšom prípade bude perzekvovaný policajt, čo na to upozornil," uzavrel Galko.

Mimoriadna schôdza
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) dnes otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú iniciovali opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA s cieľom vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD). Ten čelil opozičnému pokusu o zosadenie z funkcie aj 7. júna.

Za jeho odvolanie vtedy hlasovalo 58 členov snemovne zo 138 prítomných. Kladne hlasovali všetci prítomní poslanci OĽaNO-NOVA, ĽSNS, zo SaS sa zdržal len Alojz Baránik, za odvolanie bola aj väčšina klubu Sme rodina a traja nezaradení. Proti boli všetci prítomní koaliční poslanci Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete. Koalícia dnes presadila, že sa bude rokovať až do konca, teda aj po 19. hodine.

Podľa šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča sa od tejto mimoriadnej schôdze udiali skutočnosti, ktoré Opozičnú radu oprávňujú na to, aby podali návrh opäť. "Na predošlej schôdzi Kaliňák tvrdil, že nikdy nič nemal s podnikateľom Ladislavom Bašternákom a hovoril, že zaplatiť 12 miliónov eur za byty v hodnote 1,5 milióna eur je normálne, lebo to bol svet kešu," zdôraznil.

Verejnosť sa tiež podľa jeho slov až po mimoriadnej schôdzi dozvedela, že Kaliňák vedome a dobrovoľne klamal všetkým občanom. "On nie že nemá nič spoločné s Bašternákom, ale on sa s ním v čase, keď po ňom išla finančná polícia, stretáva, odkupuje od neho akcie záhadne o 600.000 eur lacnejšie a následne Kaliňákova polícia vyšetrovanie Bašternákovej daňovej kauzy zametie pod koberec," povedal.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko vyzval premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby Kaliňáka odvolal. "Apelujem aj na koaličných partnerov Smeru-SD, teda na strany SNS, Most-Híd a #Sieť, aby urobili, čo je správne, opustili submisívny postoj voči Smeru-SD a pomohli nám odvolať Kaliňáka na najbližšej mimoriadnej schôdzi," odkázal Galko. Ak Kaliňák ustojí aj druhý opozičný pokus o odvolanie, opozícia podá návrh na vyslovenie nedôvery Robertovi Ficovi.

Vláda dnes Kaliňáka podržala. Vo svojom uznesení uviedla, že minister vnútra má jej dôveru. Rovnaký postoj zaujala aj Koaličná rada. "Je veľa otázok. Otázky a indície nie sú dôkazy. Preto sme sa takto rozhodli," vysvetlil predseda Mosta-Híd Béla Bugár podporu pre Kaliňáka. Pripomenul, že kauza daňového podvodu Ladislava Bašternáka sa ďalej vyšetruje. "Počkáme na výsledok," vyhlásil Bugár s tým, že potrebujú dôkazy.

Šéf Mosta-Híd verí vo vyšetrenie kauzy, hoci v minulosti kauzu polícia zamietla pod koberec. "Verejný tlak mení aj tlak vyšetrovateľov. Odporúčam vám, aby ste verili aj vy," povedal Bugár.

Andrej Danko na túto tému uviedol, že sa nepotvrdila žiadna nezákonnosť v postupe ministra Kaliňáka. "Predsa nemôžeme ľudí obviňovať, odvolávať a trestať na základe emócií, tlačoviek a niečích pocitov," konštatoval. Trvá však na tom, aby orgány činné v trestnom konaní kauzu podnikateľa vyšetrili. "Mňa nejaký Bašternák nezaujíma a za to, ako som videl, ako parkuje na mieste pre invalidov, by som mu to povedal aj do očí, keby som tam bol. A to, že sa bude potiť, ak urobil niečo zlé, hovorím verejne už druhýkrát. Nemám žiaden záujem ani chuť takéhoto človeka kryť," zdôraznil Danko.

Premiér: Kaliňák podporuje boj proti daňovým únikom
Opozičný návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) dva týždne po tom, ako NR SR zamietla obdobný návrh, vníma vláda ako vytváranie zlého mena SR počas predsedníctva v Rade Európskej únie. Vyhlásil to dnes v pléne parlamentu premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorého vláda Kaliňáka obhajuje a jeho odvolanie odmieta.

"Minister vnútra Robert Kaliňák počas svojho pôsobenia podporuje boj proti daňovým podvodom, vznikla Daňová kobra, ktorá tomuto štátu zachránila takmer 90 miliónov eur na nevyplatených vratkách DPH. Ministerstvo vnútra a ministerstvo financií sa pričinili v posledných rokoch o to, aby sa na Slovensku účinnejšie bojovalo s daňovými podvodmi, prijali sa nové opatrenia a nová legislatíva, čo viedlo k zvýšeniu výberu DPH o viac ako 2,5 miliardy eur," zdôraznil Fico.


Zároveň pripomenul, že pod Kaliňákovým vedením bol prijatý zákon o verejnom obstarávaní a bolo rozbehnuté elektronické trhovisko, kde počas rok a pol dlhej prevádzky bola úspora 85 miliónov eur. "Za toto obdobie nebola jediná podozrivá kauza v súvislosti s verejným obstarávaním a ministerstvo vnútra nakupuje o tretinu lacnejšie ako sú trhové ceny. Skúsenosti a prax ukázali, že pod vedením Roberta Kaliňáka má rezort vnútra aj polícia najlepšie výsledky v histórii samostatného Slovenska, ktoré dnes patrí medzi najbezpečnejšie krajiny Európy," vyhlásil.

Informácie, ktoré prináša opozícia, podľa Fica už Kaliňák niekoľkokrát vysvetlil pred svojimi koaličnými partnermi, ale aj priamo médiám. "A tým podozrenia jasne argumentmi a dôkazmi vyvrátil," dodal premiér, podľa ktorého je Slovensko vnímané ako dôveryhodná krajina a opozícia môže tomuto obrazu šírením nenávisti a zla škodiť, koľko chce.

Opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) v úvodnom slove povedal, že ak by podnikateľ Ladislav Bašternák začal rozprávať, padla by súčasná vláda. "Preto sa robia úkony naoko," povedal aj na margo stredajšej (29.6.) policajnej razie u Bašternáka.

Lipšic zároveň odmietol slová premiéra Fica, že opozícia len šíri nenávisť. "Toto povedal človek, ktorý celú svoju politickú kariéru vybudoval na šírení nenávisti, strachu a závisti. Každé voľby budoval len na negatívnych emóciách. Ale nenávisť ku korupcii a rozkrádaniu nie je žiadna neresť a obhajoba alebo zádumčivé tolerovanie káuz, nie je žiadna cnosť," dodal Lipšic.


Kaliňáka chce opozícia odvolať pre jeho prepojenie na podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. Pre daňovú kauzu čelil odvolávaniu už 7. júna, kedy ho koalícia podržala. Opozícia okrem mimoriadnej schôdze organizuje aj protesty za odchod Kaliňáka, na ktoré chodia tisícky ľudí.

Kiššová vidí chovanie ako v banánovej republike
lovensko dnes robí katastrofálnu politiku, a to hneď na začiatku predsedníctva v Rade EÚ. Naše konflikty sú pritom pozorne sledované a vyhodnocované veľvyslanectvami na Slovensku. V parlamentnej rozprave k návrhu na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) to dnes vyhlásila opozičná poslankyňa Jana Kiššová (SaS).

"Akú správu vysielame, keď sa minister Kaliňák drží vo funkcii a premiér Robert Fico (Smer-SD) sa usalašil v byte kráľa kešu? Chováme sa ako smutná banánová republika, ktorej politici odmietajú rešpektovať písané aj nepísané pravidlá. Z predsedníctva robíte potemkinovskú dedinu a chcete, aby sme vysielali do sveta signály, že je u nás všetko v poriadku. Ale nie je," zdôraznila Kiššová.

Opozičná poslankyňa tvrdí, že sa za to hanbí aj ako občan. "Ste vo väčšine, držíte mocenské páky. Môžete sa tváriť, že to nevidíte, že tomu nerozumiete, ale vezmite na vedomie, že budete vylúčení zo slušnej spoločnosti. Vylúčení budete vy ako ľudia, ako konkrétne osoby," dodala.

Ľ. Blaha vidí podkopávanie nôh
Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha Kiššovej vo faktickej poznámke odkázal, že nepredniesla žiadne argumenty, iba emócie a nadávky. "Je veľmi smutné, kam až klesla slovenská opozícia. Diplomati už vyhodnotili SaS aj OĽaNO-NOVA. Veľmi dobre vieme, akú povesť má v Európe váš šéf Richard Sulík (SaS), vieme, čo si myslia o partii OĽaNO. Títo ľudia vás neberú vážne, lebo vy sa brať vážne nedáte," odkázal.

Blaha tvrdí, že odvolávať ministra vnútra deň pred začiatkom predsedníctva je niečo neuveriteľné. "Vy mu podkopávate nohy, a tým podkopávate nohy celému Slovensku, pretože je v záujme SR, aby sme v Európe vyhrali boj proti kvótam. Robert Kaliňák bojuje už niekoľko mesiacov tento boj aj za nás a vy ho podrážate. Zneužívať tému slovenského predsedníctva na takéto trápne politikárčenie, to dokáže iba slovenská opozícia," uzavrel Blaha.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.