• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Chcete byť šťastní? Nájdite si čas na týchto 8 maličkostí!

  • 18:22 28.06.2016
  • Bratislava
Chcete byť šťastní? Nájdite si čas na týchto 8 maličkostí!

Každý z nás chce byť v živote šťastný. A niekedy na to postačia iba takéto „maličkosti“. Vyskúšajte ich, skutočne fungujú!

Usmievajte sa

Úsmev pridáva našej pozornosti a pomáha nám lepšie vykonávať kognitívne úlohy. Ak sa usmievame, zlepšujeme našu mentálnu flexibilitu a schopnosti komplexne myslieť. Naviac svaly, ktoré používame pri úsmeve, vysielajú mozgu signál a tak sa nám skutočne môže „nechtiach“ zdvihnúť nálada, aj keby bol úsmev falošný.

Najlepšie ale funguje úsmev, ktorý podporíte pozitívnym myslením. Stačí pritom spomienka na udalosť, ktorá vás potešila a vaša produktivita stúpne.

Nájdite si čas na cvičenie

Nemusíte pritom obetovať hodiny v posilňovni. Pokojne stačí aj niekoľko minút denne. Cieľavedomý pohyb má totiž na naše šťastie omnoho väčší vplyv, než by ste čakali. Je to tiež jedna z efektívnych stratégií, ako prekonať depresiu a úzkosť.

Čítajte: Ako súvisí šťastie s cvičením?

Nemusíte ale byť v depresii, aby ste z cvičenia ťažili pozitíva. Váš mozog pritom zrelaxuje, uvoľníte endorfíny a budete sa cítiť lepšie. Nezabudnite ani na to, že pravidelným cvičením uvidíte aj pozitívne zmeny na vašom tele. A to je ďalšie plus, vďaka ktorému sa budete cítiť nielen šťastnejšie, ale aj viac sebavedomo.

Spite viac

Nielen telo, ale aj myseľ ťaží z kvalitného spánku. Naše negatívne spomienky sa totiž ukladajú v amygdale a pozitívne v hipokampe. Nedostatok spánku ale silnejšie ovplyvňuje práve hipokampus. Nečudujte sa teda, ak ste nevyspatí a je pre vás ťažšie myslieť pozitívne.

Venujte sa rodine a priateľom

Jedna z hlavných vecí, ktorú ľutujú ľudia na smrteľnej posteli je to, že sa nevenovali viac rodine a priateľom. Nerobte túto chybu aj vy a hľadajte pocity šťastia a pohody v rodinnom a priateľskom kruhu.

Čítajte: Je šťastie nákazlivé?

Človek je predsa tvor spoločenský a odtiaľ pramení aj náš pocit šťastia.

Pomáhajte druhým

Už 100 hodín ročne, čo sú dve hodiny za týždeň, je dostatočných na to, aby sme pomáhali druhým a cítili sa duševne obohatení a šťastní.

Podľa viacerých pozorovaní sa ľudia cítia viac šťastní, keď robia radosť druhým, ako keď spravia radosť sebe. Posúďte sami – poteší vás viac posedenie s priateľmi alebo rodinou, aj keď to zaplatíte? Alebo hmotná vec, ktorú kúpite iba pre seba?

Vyskúšajte sa zapájať do rôznych dobrovoľníckych projektov, aspoň raz za čas. Uvidíte, že sa budete cítiť šťastnejší.

Snažte sa tráviť čo najviac času von

Stačí aspoň 20 minút denne von a pocítite rozdiel v nálade na vlastnej koži. Pokiaľ máte možnosť, navštívte park alebo les, či pokojnejšie miesto v meste. Vystavíte sa tak slnku, ktoré pozitívne pôsobí na našu psychiku a tiež si upokojíte myseľ.

Naplánujte si výlet

Aj keby ste ho nikdy neabsolvovali, plánujte si výlet niekam, kde vás to láka. Pozerajte si fotky z danej destinácie, sledujte miestne špeciality a program na voľné chvíle. Pri dovolenke totiž nezažívame najväčší pocit šťastia počas nej, ale práve počas plánovania.

Čítajte: 10 zvykov šťastných ľudí. Zlepšite nimi svoj život!

Ak vám teda práve toto leto, zima alebo celý rok nevychádza, nevadí – smelo plánujte a vracajte sa k týmto plánom vtedy, keď vás prepadnú negatívne myšlienky.

Presťahujte sa bližšie k práci

Tento bod teda nie je maličkosť. A možno to znie ako zlý nápad, predsa práca frustruje drvivú väčšinu ľudí, no horšie než samotnú prácu ľudia prekvapivo vnímajú skôr cestu do a z pracoviska. Stresujúcejšie a negatívnejšie na nás pôsobí myšlienka dopravnej zápchy, behu na spoj alebo predstava meškajúceho spoja.

Ak máte tú možnosť, presťahujte sa jednoducho bližšie k práci a stresu vám určite ubudne.

Akými spôsobmi sa snažíte udržať si šťastie vy? Praktizujete tieto maličkosti denne?

Zdroj: Info.sk, DK, inc.com, artofmanliness.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.