• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Juncker zakázal akékoľvek neoficiálne rokovania s Britániou

  • 12:15 28.06.2016
  • Brusel
Juncker zakázal akékoľvek neoficiálne rokovania s Britániou

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyzval dnes Britániu, aby čo najskôr vyjasnila svoju politickú pozíciu po minulotýždňovom referende o brexite.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyzval dnes Britániu, aby čo najskôr vyjasnila svoju politickú pozíciu po minulotýždňovom referende o brexite. Súčasne zdôraznil, že zakazuje akékoľvek neoficiálne a tajné rokovania medzi britskými a európskymi predstaviteľmi, informovala agentúra AP.

"Chcem, aby Spojené kráľovstvo vyjasnilo svoju pozíciu - nie dnes, nie zajtra o deviatej, ale čoskoro. Nemôžeme si dovoliť zotrvávať v dlhom období neistoty," vyhlásil Juncker na mimoriadnom zasadnutí Európskeho parlamentu.

Akékoľvek rokovania medzi Londýnom a Bruselom budú podľa neho možné len po tom, keď Británia na základe výsledkov referenda oficiálne oznámi svoj úmysel vystúpiť z EÚ.

Kým sa tak nestane, nebudú na tému brexit prebiehať nijaké tajné ani kuloárne rozhovory medzi predstaviteľmi Británie a členmi Európskej komisie alebo jednotlivých členských štátov. "Zakazujem to," zdôraznil Juncker.

Britská vláda naznačuje, že odchod z EÚ môže oznámiť až o niekoľko mesiacov - možno až v októbri tohto roku - proti čomu už protestovali viacerí európski lídri. Britský minister zdravotníctva Jeremy Hunt napríklad vyjadril názor, že proces brexitu by sa mal spustiť až potom, keď sa podarí dosiahnuť novú dohodu medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ.
Merkelová: Následky brexitu na Britániu a EÚ zatiaľ nemožno predvídať

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyjadrila presvedčenie, že Európska únia je dostatočne silná na to, aby prekonala následky odchodu Británie z EÚ.

Angela Merkelová Foto: TASR/AP
Vo svojom prejave k poslancom Spolkového snemu ďalej uviedla, že Británia zostáva členom EÚ so všetkými právami a povinnosťami dovtedy, kým budú prebiehať rokovania o jej vystúpení z EÚ.

"Kým sa bude rokovať, Británia zostane členom EÚ, všetky práva a povinnosti, ktoré vyplývajú z tohto členstva, treba dodržiavať až do jej odchodu z EÚ," upozornila Merkelová a dodala, že sa to vzťahuje na obe strany: Britániu i EÚ.

Merkelová zopakovala, že rokovania s Britániou o jej odchode z EÚ sa začnú až po tom, ako Británia aktivuje spomínaný paragraf Lisabonskej zmluvy.

Vyhlásila, že po tom, ako Británia podá žiadosť o ukončenie členstva v EÚ v súlade s článkom 50 Lisabonskej zmluvy, začne plynúť "dvojročná lehota na rokovania". Spresnila, že táto lehota môže byť predĺžená, ak to bude jednomyseľne odobrené. Výsledkom rokovaní podľa Merkelovej bude zmluva s detailmi odchodu Británie z EÚ.

Nemecká kancelárka priznala, že následky brexitu na Britániu a EÚ zatiaľ nemožno predvídať, keďže táto situácia vznikla prvýkrát za posledných 60 rokov. Podľa jej názoru je teraz veľmi dôležité napredovať v európskej integrácii a nedopustiť posilnenie odstredivých síl v EÚ.

Vyhlásila, že EÚ naďalej považuje Britániu za dôležitého partnera. Uviedla, že aj Británia by mala byť zainteresovaná na priateľských vzťahoch s EÚ. Súčasne však naznačila, že Británia od EÚ nemôže očakávať, že "všetko pôjde v starých koľajach". "Ten, kto chce opustiť túto rodinu, nemôže očakávať, že nebude mať žiadne ďalšie povinnosti a že si zachová svoje privilégiá," zdôraznila.

Ubezpečila tiež, že Nemecko má v pláne podporovať tesnú spoluprácu s Britániou v rámci NATO.

Dnešné zasadnutie Spolkového snemu bolo zvolané v reakcii na výsledok referenda v Británii z 23. júna, v ktorom sa voliči väčšinou hlasov vyslovili za odchod svojej krajiny z EÚ.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

DNES - 16:00Zahraničné

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov.

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

DNES - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

DNES - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

DNES - 12:09Zahraničné

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru.

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

DNES - 9:31Zahraničné

Polícia znížila počet obetí nehody autobusu pri Lipsku na štyri.