• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Najväčšia hanba Anglicka na turnaji od roku 1950

  • 9:02 28.06.2016
  • Nice
Najväčšia hanba Anglicka na turnaji od roku 1950

Futbalisti Anglicka opäť raz na veľkom turnaji neprekročili svoj tieň. Po solídnych herných výkonoch v skupinovej fáze EURO 2016 utŕžili poriadnu hanbu.

Futbalisti Anglicka opäť raz na veľkom turnaji neprekročili svoj tieň. Po solídnych herných výkonoch v skupinovej fáze EURO 2016 utŕžili poriadnu hanbu, keď v pondelkovom osemfinále v Nice nestačili na Island.

Britské médiá označili výsledok za najviac ponižujúcu prehru od roku 1950, keď hrdý Albión prehral na MS s USA. Bulvár si zgustol na fakte, že Islandu s populáciou len 330.000 obyvateľov patrí v rebríčku FIFA 34. miesto. Rozdiel v renkingovom postavení či počte aktívnych futbalistov v krajine však v pondelok večer v Nice vôbec neboli vidieť.

Všetko podstatné sa udialo v prvých 20 minútach. Na vedúci gól anglického kapitána Wayna Rooneyho z penalty odpovedali Ragnar Sigurdsson a Kolbeinn Sigthórsson. Prvý menovaný využil tradičnú islandskú zbraň - dlhé autové vhadzovanie a v skrumáži dopravil loptu do siete. Sigthórssn profitoval zo slabej formy brankára Joea Harta, ktorý rovnako ako v zápase proti Walesu, keď ho prekonal z priameho kopu Gareth Bale, pustil za seba nie príliš dôraznú strelu zo strednej vzdialenosti.

Kto čakal veľký anglický nápor po zmene strán, zostal sklamaný. Zverenci Roya Hodgsona, ktorý ihneď po stretnutí odstúpil z funkcie, pôsobili na ihrisku stratene, bez nápadu či finálnej myšlienky. Naopak, Island mohol zvýšiť svoje vedenie, keď efektné nožničky Sigurdssona s námahou zlikvidoval Hart. Po finálnom hvizde naplno prepukla radosť severanov, ktorí mali v Nice opäť veľkú divácku podporu.

Veľkú zásluhu na šokujúcom postupe maličkej krajiny medzi osem najlepších tímov na kontinente má trénerské duo Lars Lagerbäck, Heimir Hallgrímsson. Skúsený švédsky kormidelník vytvoril so svojím islandským kolegom kvalitne fungujúci tandem a spoločne vybrali do tímu tých správnych hráčov. "Prežívame neskutočné pocity. Hráči opäť predviedli bojovný výkon na hranici svojich možností a podarilo sa im zdolať ďalšieho silného súpera. Ukázali srdce, charakter a veľkú bojovnosť. Ak by mi niekto pred šampionátom povedal, že vyradíme Anglicko a postúpime do štvrťfinále, tak by som ho považoval za blázna. Ale teraz žiadna prekážka nie je pre nás veľká," povedal Hallgrímsson, ktorého doplnil Lagerbäck: "Ukázali sme ten správny tímový výkon. Boli sme organizovaní, hráči do bodky splnili taktické pokyny. Cez víkend nás čaká ďalší veľký zápas." Island v nedeľu 3. júla o 21.00 h na Stade de France vyzve domáce Francúzsko v súboji, ktorým vyvrcholí program štvrťfinále EURO 2016.

Angličania si pri odchode z trávnika do šatní museli vypočuť slová nespokojnosti a hnevu v podaní svojich fanúšikov. Viacerí na hráčov hádzali vlajky, dresy a zborovo im zaspievali posmešný chorál "Nie ste hodní tohto trička". Brankár Joe Hart v mixzóne povedal, že na vlnu kritiky zo všetkých strán je Albión pripravený. "Vedeli sme čo nás čaká, napriek tomu sme na súpera nestačili. Vinu beriem aj na seba, urobil som chybu. Veľmi sme chceli postúpiť, každý videl, že sme sa snažili, ale nevyšlo to. Musíme sa z toho celého poučiť a vrátiť sa silnejší. Najskôr však budeme od každého počúvať len kritiku a myslím, že si ju aj zaslúžime," sypal si popol na hlavu Hart. V podobnom duchu sa vyjadril aj Wayne Rooney. "Je to pre nás smutný deň. Nie vždy vyhrá lepšie mužstvo. Dostali sa do vedenia a potom bolo pre nás ťažké streliť gól, pretože súper hral vzadu veľmi organizovane. Je to veľké sklamanie, ale musíme sa posunúť ďalej. Onedlho začína nová kvalifikácia, tam chceme napraviť naše zaváhanie," vravel anglický kapitán.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.