• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Obranca Islandu Árnason po výhre nad Angickom: Šokovali sme svet

  • 8:52 28.06.2016
  • Nice
Obranca Islandu Árnason po výhre nad Angickom: Šokovali sme svet

Island v nedeľu 3. júla o 21.00 h na Stade de France vyzve domáce Francúzsko v zápase, ktorým vyvrcholí program štvrťfinále EURO 2016.

Islandská futbalová reprezentácia v pondelňajšom záverečnom stretnutí osemfinálovej fázy prekvapujúco zdolala Anglicko 2:1 a postúpila medzi najlepších osem tímov majstrovstiev Európy. Island v nedeľu 3. júla o 21.00 h na Stade de France vyzve domáce Francúzsko v zápase, ktorým vyvrcholí program štvrťfinále EURO 2016.

O osude duelu v Nice sa rozhodlo už v úvodnej dvadsaťminútovke, keď Islanďania gólmi Ragnara Sigurdssona a Kolbeinna Sigthorssona odpovedali na otvárací zásah Waynea Rooneyho z pokutového kopu.



Osemfinále:

Anglicko - Island 1:2 (1:2)

Góly: 4. Rooney (z 11 m) - 6. Ragnar Sigurdsson, 18. Sigthorsson, rozhodovali: Skomina - Prapotnik, Vukan (všetci Slovin.), ŽK: Sturridge - Gylfi Sigurdsson, Gunnarsson

Zostavy:

Anglicko: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Alli, Dier (46. Wilshere), Rooney (86. Rashford) - Sturridge, Kane, Sterling (60. Vardy)

Island: Halldorsson - Saevarsson, Arnasson, R. Sigurdsson, Skulason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, B. Bjarnason - Sigthorsson (77. E. Bjarnasson), Bödvarsson (89. Traustason)
Na snímke futbalisti Islandu pózujú pre skupinovú fotografiu pred zápasom F-skupiny ME 2016 vo futbale Island - Maďarsko vo francúzskom Marseille 18. júna 2016. Foto: TASR/AP

Anglický favorit sa dostal do vedenia už v 3. minúte po tom, ako hlavný rozhodca odpískal za kontakt brankára Halldorssona so Sterlingom pokutový kop, ktorý s prehľadom premenil Rooney. Nebojácni Islanďania sa však rozhodli nepoddať nepriaznivému začiatku stretnutia a o pár desiatok sekúnd vyrovnali. Arnason hlavou predĺžil center do šestnástky, kde sa strelecky presadil nikým nekrytý R. Sigurdsson. Po búrlivom úvode sa hra na niekoľko minút ustálila, Angličania ovládali loptu, ale Islanďania ich pozornou defenzívou nepúšťali do bezprostrednej blízkosti. Alli s Kaneom to teda vyskúšali spoza pokutového územia, ich pokusy preleteli tesne nad. Island uštedril Anglicku lekciu z efektivity v 18. minúte, keď zásluhou Sigthorssona a neistého Hartovho zákroku skóroval aj zo svojej druhej strely na bránku. V 28. minúte sa ojedinele otvoril priestor v obrane severanov, Kaneov volej po centri Sturridgea vyrazil Halldorsson.
Hráči Islandu oslavujú úvodný gól Ragnara Sigurdssona do bránky Anglicka počas futbalového zápasu osemfinále Anglicko - Island na ME 2016 vo futbale v Nice 27. júna 2016. Foto: TASR/AP
Kreativitu mal do anglického stredu poľa priniesť Wilshere, ktorý cez polčasovú prestávku vystriedal Diera, ale zázračné pokropenie živou vodou sa v otváracích chvíľach druhého polčasu nekonalo. Naopak, v 55. minúte Island takmer odskočil na rozdiel dvoch gólov, keď R. Sigurdsson nožničkami napálil loptu do Harta. Spasiteľom Anglicka sa v záverečných tridsiatich minútach nestal ani striedajúci Vardy, keďže islandským zadným radom sa z vidiny senzačného úspechu nerozochveli nohy. Príkladom toho bola 70. minúta, keď Vardyho v šestnástke šmýkačkou čisto odzbrojil R. Sigurdsson, stopér v pondelok exceloval na oboch koncoch ihriska. Islanďania občas vystrčili ofenzívne rožky, v 84. minúte mohol Gunnarsson zvýšiť už na 3:1, no Hart bol proti.

hlasy po zápase

Hannes Halldórsson, brankár Islandu. "Heimir Hallgrímsson mi pred zápasom povedal, že prípadné víťazstvo nad Anglickom by všetkým nám zmenilo životy. A ono sa to stalo, je to niečo neuveriteľné. Som veľmi zvedavý, čo sa teraz deje na internete. Sledujte reakcie od nás z Islandu, Anglicka, pretože je to niečo, čo sa zapíše do histórie. Odkedy sme pred štyrmi rokmi začali hrať spolu ako partia, bol to pre nás asi pätnásty zápas s prívlastkom 'najväčší zápas, aký kedy Island hral'."

Kári Árnason, obranca Islandu: "Prekročili sme tieň islandskej futbalovej histórie. Šokovali sme svet, a to ma napĺňa nesmiernou radosťou. Viac nemám čo povedať. Vedeli sme, čo robíme, veď sme kontrolovali celý zápas."

Lars Lagerbäck, tréner Islandu:
"Bol to tímový výkon, hrali sme veľmi dobre v defenzíve, organizovane, každý odviedol svoju prácu. Ofenzíva bola taktiež veľmi dobrá. Futbal je o víťazstvách a o tom, že dokážete dať toľko gólov, koľko a kedy potrebujete. Tento tím dokázal, že na to má."

Roy Hodgson, tréner Anglicka: "Veľmi rád by som zotrval na tomto poste ešte dva roky, ale som pragmatický a viem, že ide o biznis. Môj kontrakt by po šampionáte vypršal a teraz je čas na to, aby viedol tento mladý, hladný a extrémne talentovaný tím niekto nový. Som maximálne sklamaný z výsledku aj z vyradenia. Nepotvrdili sme výkonnostný progres tak, ako sa od nás očakávalo, a to je neprijateľné. Mrzí ma, že sa to skončilo ďalším vyradením z turnaja, ale také veci sa stávajú."


Ohlasy médii: Národná katastrofa

The Sun: "Národná katastrofa. Totálna bezradnosť, nemohúcnosť, poníženie, chýbajúce srdce... Vyhral lepší tím."

The Mirror: "Angličania utrpeli hanebnú prehru od húževnatých Islanďanov a Hodgson oznámil svoj koniec. V živote anglického človeka jestvujú len tri istoty - smrť, platenie daní a priemerné výkony národného tímu na veľkých turnajoch."

The Times: "Bezradnosť. Absolútna nemohúcnosť. Angličanom chýbali ideály, komplexnosť, plán A aj plán B či inšpirácia. Naopak, húževnatým, organizovaným a takticky vyspelým Islanďanom tento balík nechýbal. Európskemu futbalu nebude takéto Anglicko chýbať."

BBC: "Anglicko utrpelo ponižujúcu prehru. Z turnaja EURO 2016 ich vyradil trpaslík z Islandu."

The Independent: "Trápne chvíle pre Anglicko a Hodgsona po tom, čo ich z EURO 2016 vyradil Island. Trpaslík zastavil tím Roya Hodgsona na ceste do štvrťfinále."

idnes.cz: "Futbalisti Islandu zaskočili futbalový svet a slávia najväčší úspech v histórii. Je to najväčšie prekvapenie doterajšieho priebehu šampionátu. Island, krajina so stovkou profesionálnych futbalistov, postúpil do štvrťfinále."

isport.cz: "Najhoršia prehra Anglicka. Tréner rezignoval, fanúšikovia odsúdili hráčov."

AP: "Island sa postaral o najväčší šok v histórii európskych šampionátov, keď zdolal v pondelok v osemfinále Anglicko 2:1. Najmenšia krajina na turnaji pokračuje v rozprávkovej jazde. Anglická generácia utrpela ponižujúcu prehru."
L'ÉQUIPE: "Pôvabný islandský počin. Anglicko "odstránil" z turnaja už v osemfinále po víťazstve 2:1."

Le Monde: "Island má za sebou prvý veľký úspech na EURO 2016, keď vyprevadil Anglicko po triumfe 2:1. Pred niekoľkými dňami sa Angličania rozhodli opustiť Európu politicky, teraz v nej skončili aj futbalovo."

Der Spiegel: "Ide o najväčšie prekvapenie na majstrovstvách Európy. Outsider z Islandu je po víťazstve 2:1 nad Anglickom vo štvrťfinále. Obrovská senzácia."
Reykjavik: Oslavy v uliciach

Po šokujúcom postupe islandských futbalistov do štvrťfinále EURO 2016 sa v Reykjaviku strhli veľkolepé oslavy. Ulice hlavného mesta zaplavilo viac ako 10.000 fanúšikov odetých v modrom a s vikingskými prilbami na hlavách. Záverečný hvizd víťazného duelu nad Anglickom (2:1) sprevádzal v areáli malého parku Arnarhóll obrovský výkrik radosti.

Ulice v centre mesta boli uzavreté, fanzóny zasa preplnené tlačiacimi sa divákmi. Mnohých ľudí z "krajiny gejzírov", ktorá má len približne 330.000 obyvateľov, výkony národného tímu ohúrili. "Nemôžem tomu uveriť," nahlas kričal podľa agentúry DPA jeden z fanúšikov. Po šokujúcom víťazstve znelo ulicami Reykjaviku symbolické "We are the champions", jeden z najväčších hitov britskej skupiny Queen. Pre futbalového trpaslíka, ktorý sa predstavil na majstrovstvách Európy prvýkrát v histórii, je to jedna z najväčších udalostí v dejinách. "Ten, kto neoslavuje, sa už pravdepodobne snaží získať lístok na najbližší zápas proti Francúzsku," povedal pre britský Daily Mail Thorir Gudmundsson, charitatívny pracovník z hlavného mesta.

A tí, ktorí neprišli do ulíc pred veľkoplošné obrazovky, si vychutnali triumf národného tímu v pohodlí domova aj s oduševneným komentárom Gudmundura Benediktssona. Jeho gólová radosť sprevádzaná energickými až búrlivými výkrikmi z víťazného presného zásahu na 2:1 nad Rakúskom sa stala hitom internetu. "Zdá sa, že počas pondelňajšej noci neprišiel o hlas len 'Gummi Ben', ale po výkrikoch radosti chrapotalo oveľa viac Islanďanov," odľahčene poznamenala agentúra DPA.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.