• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

#Sieť si bude voliť nového predsedu na mimoriadnom sneme v auguste

  • 19:58 27.06.2016
  • Bratislava
#Sieť si bude voliť nového predsedu na mimoriadnom sneme v auguste

Strana má vnútorné problémy. Pätica poslancov nedávno vyslovila nedôveru v schopnosti a osobnostné predpoklady Radoslava Procházku viesť stranu.

Mimoriadny snem #Siete, na ktorom si strana bude voliť nového predsedu, sa uskutoční 13. augusta v Trnave. Rozhodlo o tom dnešné predsedníctvo strany, oznámil predseda Radoslav Procházka. Nepovedal, či bude opäť kandidovať za šéfa strany.

Predsedníctvo tiež určilo za prvého podpredsedu ministra dopravy Romana Brecelyho. Vo funkcii nahradil odvolaného Andreja Hrnčiara, ktorý spolu so štyrmi poslancami Siete vyslovil Procházkovi nedôveru. Novými podpredsedami sú aj Alena Bašistová a Jozef Kamenický. Nahradili Katarínu Macháčkovú a Miroslava Beblavého, ktorí zo #Siete odišli po tom, čo strana vstúpila do vlády so Smerom-SD.

Členom predsedníctva sa dnes stal Igor Adamec. Z tohto postu nedávno Procházka odvolal Martina Fedora, ktorý spolu s Hrnčiarom a ďalšími poslancami vytvárajú platformu. Procházka sa dnes k platforme nevyjadril. "V záujme toho, aby sme neškodili príprave snemu, sme sa rozhodli, že si nebudeme odkazovať cez médiá," reagoval Procházka.

Martin Fedor, Andrej Hrnčiar, Katarína Cséfalvayová, Eduard Adamčík a Igor Janckulík dnes odišli z predsedníctva hneď po jeho začiatku. Procházka totiž odmietol vziať späť svoje rozhodnutie o vylúčení Hrnčiara a Fedora z predsedníctva. Pätica označila Procházkovo rozhodnutie o vylúčení za nedemokratické.

Pätica poslancov zakladá Platformu za zodpovednú politiku, v rámci ktorej budú pôsobiť v Národnej rade SR. Konštatujú v nej, že Procházka stratil ich dôveru a nereprezentuje ich názory. Deklarujú tiež podporu programovému vyhláseniu vlády, podporujú a žiadajú napĺňanie politických priorít strany #Sieť tak, ako boli prezentované a zapisované v priebehu zostavovania koaličnej vlády.

Poslanci si tiež uvedomujú, že politická legitimita vlády je odvodená od vôle poslancov NR SR. Preto ďalej vyhlasujú, že nimi poverení zástupcovia ich budú zastupovať na rokovaniach koaličnej rady. O situácii budú informovať koaličných partnerov.

#Sieť má vnútorné problémy už dlhšie. Pätica poslancov nedávno vyslovila nedôveru v schopnosti a osobnostné predpoklady Radoslava Procházku viesť stranu. Hovoria o nedemokratických spôsoboch vedenia strany, nekomunikácii aj o chýbajúcej sebareflexii a hádzaní zodpovednosti na druhých.

Predsedníctvo sa vyjadrilo aj k referendu, v ktorom Briti rozhodli o odchode ich krajiny z Európskej únie. "Rešpektujeme rozhodnutie britských voličov v referende. Jeho výsledok však vnímame ako oslabenie celej Európy. EÚ považujeme za najúspešnejší geopolitický a sociálno-ekonomický projekt v moderných dejinách západnej civilizácie. V plnom rozsahu sa k účasti na tomto projekte hlásime a podporujeme ho," vyhlásilo predsedníctvo #Siete. Predstavitelia strany sa budú podľa Procházku usilovať o to, aby slovenské predsedníctvo v Rade EÚ bolo dôstojnou a úspešnou reprezentáciou Slovenska.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.