• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

VIDEO: Súd schválil dohodu Černáka v prípade vraždy Holuba

  • 15:02 27.06.2016
  • Bratislava
VIDEO: Súd schválil dohodu Černáka v prípade vraždy Holuba

Okresný súd Bratislava I upustil od súhrnného trestu už na doživotie odsúdeného Černáka, odsúdeným pôvodne Okresným súdom v Prešove.

Okresný súd Bratislava I dnes schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel banskobystrický boss Mikuláš Černák s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v prípade vraždy východoslovenského bossa Róberta Holuba a jeho ochrankára Štefana Fabiána z roku 1997.


Súd upustil od súhrnného trestu už na doživotie odsúdeného Černáka, odsúdeným pôvodne Okresným súdom v Prešove. "Áno, súhlasím s návrhom dohody o vine a treste. Áno, vzdávam sa práva na verejný proces," odpovedal okrem iného na jednu z desiatich otázok, ktoré sa kladú počas schvaľovacieho procesu dohody o vine a treste Mikuláš Černák. Proti dnešnému rozsudku nie je možné sa odvolať. Verejné zasadnutie sa uskutočnilo dnes v bratislavskej väznici za prísnych bezpečnostných opatrení a veľkého záujmu médií.

Okrem na doživotie vo viacerých prípadoch odsúdeného Mikuláša Černáka súd schválil dnes aj dohodu o vine a treste ďalšieho odsúdeného v tejto kauze, a to Alexandra Horvátha. Prokurátor ÚŠP podal návrh dohody na súd 18. apríla. Dvojica sa k vraždám priznala. Alexander Horváth bol odsúdený už na 23 rokov odňatia slobody a Mikuláš Černák na doživotie. V dohode sa navrhovalo uznať predchádzajúce odsúdenia, pretože trest uložený skorším rozsudkom sa považuje za dostatočný na ochranu spoločnosti a nápravu páchateľov. Vraždu Holuba plánoval Černák a participoval na nej aj jeden z bossov bratislavskej skupiny Sýkorovcov Róbert L. alias Kýbel a vraždiacim strelcom bol Jozef Roháč.

O tom, že sa Mikuláš Černák priznal k vražde Holuba informovali justičné zdroje minulý rok v apríli.

Vyšetrovateľ uvádzal, že po prvý raz sa pokúsili Holuba zastreliť v Košiciach na čerpacej stanici, lenže strelec ho minul. Druhýkrát Holuba vylákali do Bratislavy, do hotela Danube. Za strelca podľa polície a prokurátora ÚŠP určili Jozefa Roháča, ktorého členovia bratislavskej skupiny sýkorovcov medzi sebou volali Čapica. Holubov ochrankár zomrel na mieste, Holub tento útok prežil. Ťažko zraneného ho však previezli do nemocnice na Kramároch. Tam ho napokon aj zastrelil Jozef Roháč výstrelmi z juhoslovanského samopalu značky Agram.
Na snímke Mikuláš Černák prichádza na súdne pojednávanie v sprievode justičnej stráže 27. júna 2016 v Bratislave. Okresný súd Bratislava I bude v pondelok schvaloval dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel banskobystrický boss Mikuláš Černák s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v prípade vraždy východoslovenského bossa Róberta Holuba a jeho ochrankára Štefana Fabiána z roku 1997. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR Martin Baumann

Mikuláš Černák sa môže teoreticky dostať na slobodu z ilavskej väznice o približne osem rokov. Banskobystrický boss bol v rokoch 1997-2006 vo výkone trestu vo výške osem a pol roka za vydieranie. Od roku 2007 už bol odsúdený na doživotie. V zmysle Trestného zákona môže byť osoba odsúdená na doživotie podmienečne prepustená najskôr po 25 rokoch výkonu tohto trestu. To môže Mikuláš Černák urobiť v roku 2023. Jeho žiadosť však musí schváliť príslušný súd.

Naposledy vypovedal Černák minulý rok ako svedok pred senátom Okresného súdu Bratislava I. Vypovedal v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004 proti hlavnému obžalovanému Branislavovi A. a spol.

"Som uväznený 18 rokov, 16 a pol roka som nevypovedal proti nikomu. Každé štyri roky ma nosia na súdy, kde musím odvracať klamstvá treťotriednych mafiánov. Som psychicky unavený zo všetkého. Povedal som si, že už toho mám dosť a prehovorím. Hanbím sa za svoju temnú minulosť a budem vypovedať. Tento skutok je len jeden z čiastkových skutkov, kde budem vypovedať," povedal vtedy Černák.

Černák podľa vlastných slov chce spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní pri objasnení 32 mafiánskych vrážd.

Černák začal vypovedať aj o prvej verejnej poprave v podsvetí. Nástražný výbušný systém v aute značky Citroën explodoval pred ministerstvom financií v Bratislave v júli 1995. Pri výbuchu zomreli bratia Vladimír Daniš alias Tuti a Jozef Daniš alias Papas. Tuti bol jedným z prvých vyberačov výpalného.

Minulý rok z vraždy obvinili jedného z bossov sýkorovcov Róberta L. alias Kýbla. Ten je za iné vraždy neprávoplatne odsúdený Špecializovaným trestným súdom v Pezinku - pracovisko Banská Bystrica na doživotie. Na čine sa podľa polície zúčastnil aj zakladateľ sýkorovského gangu Miroslav Sýkora, ten je už však tiež po smrti. Zastrelili ho vo februári 1997.

Černákovi v tomto prípade vyšetrovateľ dočasne odložil  obvinenie. Podľa výpovedí viacerých členov z gangu sýkorovcov aj černákovcov, Černák mal s Kýblom dobré vzťahy a partie navzájom spolupracovali pri páchaní trestnej činnosti. A aj si pomáhali "riešiť veci." Napísal minulý rok portál Aktuálne.sk.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.