• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Rezort radí občanom, čo robiť, ak sú účastníkmi nehody v cudzine

  • 18:16 26.06.2016
  • Bratislava
Rezort radí občanom, čo robiť, ak sú účastníkmi nehody v cudzine

Rezort diplomacie odporúča kontaktovať aj núdzovú linku príslušného slovenského veľvyslanectva.

Ak sa Slováci stanú účastníkmi nehody v zahraničí, rezort diplomacie im odporúča kontaktovať aj núdzovú linku príslušného slovenského veľvyslanectva. Určujúce sú pokyny polície alebo miestnych úradov, pripomína tlačový odbor Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v súvislosti s tohtotýždňovou nehodou autobusu v Srbsku.

Kontaktné údaje na príslušné veľvyslanectvo v zahraničí občan automaticky dostane od slovenských mobilných operátorov. Mobil však musí mať zapnutý vrátane roamingu alebo si ich pred vycestovaním môže nájsť na webovej stránke ministerstva. "V prípade, ak sa v danej krajine nenachádza slovenské veľvyslanectvo, môžu požiadať o pomoc veľvyslanectvo inej členskej krajiny EÚ, ktorá sa skontaktuje s príslušným slovenským zastupiteľským úradom a bude koordinovať pomoc občanom SR," informuje ministerstvo.

Ministerstvo radí občanom, aby pred vycestovaním využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na jeho webovej stránke. Rovnako odporúča pred cestou uzavrieť komerčné cestovné poistenie a vyhotoviť si fotokópie dátovej strany občianskeho preukazu alebo cestovného pasu.

Ministerstvo ponúka aj aplikáciu Svetobežka


Privítacia textová správa s číslom na slovenské veľvyslanectvo a nonstop núdzovú linku je jedna z prvých, ktorú Slováci dostanú po príchode do zahraničia. Kontakty v privítacej SMS ale slúžia výlučne pre prípad závažnej núdze, upozorňuje rezort diplomacie.

"Musíme zdôrazniť, že ide o núdzové kontakty, to znamená čísla, ktoré treba volať naozaj vo vážnom prípade. Lebo sú ľudia, ktorí volajú, lebo nemôžu nájsť parkovisko, dostali defekt na aute, alebo len chcú dať vedieť, že dorazili do krajiny," uviedol pre TASR tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Ministerstvo ponúka občanom okrem privítacej SMS aj núdzovú, rovnako aplikáciu Svetobežka. Núdzovú SMS spustil rezort začiatkom tohto roka v spolupráci s národnými mobilnými operátormi. "Cieľom služby je pomôcť zvýšiť bezpečnosť a komfort slovenských občanov cestujúcich do zahraničia. MZVaEZ SR v prípade mimoriadnej závažnej udalosti naformuluje text správy o tom, čo sa stalo, s pokynmi a s kontaktmi, na ktoré sa môže občan obrátiť," uviedol rezort diplomacie.

Aplikácia Svetobežka funguje od októbra 2013. Je dostupná zdarma pre užívateľov operačných programov Android a iOS. "Obsahuje konkrétne informácie a rady ako postupovať v núdzových situáciách v zahraničí, koho kontaktovať ako prvého, kam sa obrátiť so žiadosťou o pomoc. Obsahuje zoznam všetkých slovenských diplomatických zastúpení vo svete s príslušnými telefonickými a emailovými kontaktmi, voliteľnými priamo z menu aplikácie," dodalo ministerstvo.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.