• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Mocné centrálne banky sú pripravené podporiť finančné trhy

  • 17:15 26.06.2016
  • Bazilej
Mocné centrálne banky sú pripravené podporiť finančné trhy

Niektoré z najväčších bánk sveta už v piatok 24. júna ponúkli finančnú pomoc, aby podporili trhy a niektoré intervenovali na devízových trhoch.

Veľké centrálne banky plánujú po britskom referende urobiť maximum na obmedzenie turbulencií na finančných trhoch. Niektoré z najväčších bánk sveta už v piatok 24. júna ponúkli finančnú pomoc, aby podporili trhy a niektoré intervenovali na devízových trhoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Pravdepodobne nás čaká obdobie neistoty a úprav," povedal dnes riaditeľ Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) Jaime Caruana počas dnešného výročného valného zhromaždenia. "Som presvedčený, že dobrá spolupráca na globálnej úrovni môže pomôcť zmierniť neistotu a úpravy budú čo najplynulejšie."

Bank of England ponúkla viac než 250 miliárd libier (309,6 miliardy eur) a väčší prístup k devízových rezervám, aby zmiernila napätie na trhoch. Guvernér banky Mark Carney zároveň oznámil, že v prípade potreby sú pripravení podniknúť ďalšie kroky.

Bank of England Foto: TASR/AP

Federálny rezervný systém USA (Fed) je podľa potreby pripravený prostredníctvom swapových transakcií poskytnúť dolárovú likviditu s cieľom zmierniť tlaky na globálnych finančných trhoch, ktoré by mohli mať nepriaznivé dosahy na americké hospodárstvo.

Caruana uviedol, že vyššie kapitálové a hotovostné rezervy bánk zvýšili odolnosť trhov voči prípadným turbulenciám. Centrálne banky sú pripravené zabezpečiť ďalšie fungovanie trhov. "Centrálne banky v minulosti reagovali rýchlo, sú pripravené konať aj teraz a majú k tomu vhodné nástroje," dodal šéf BIS.

Cryan: Londýn ako finančné centrum bude slabšie

Výkonný riaditeľ Deutsche Bank John Cryan je presvedčený, že pozícia Londýna ako finančného centra sa síce po odchode Británie z EÚ oslabí, ale nezanikne. "Finančné centrum nezomrie, ale bude slabšie," cituje ho agentúra Reuters.

Cryan je Brit, ktorý cestuje medzi Londýnom a Frankfurtom nad Mohanom. V nadchádzajúcich týždňoch očakáva na trhoch väčšie turbulencie než obvykle, zatiaľ však odmietol odhadnúť potenciálny dosah na Deutsche Bank, ktorá v Británii zamestnáva minimálne 11.000 ľudí.

Cryan v súčasnosti pracuje na strategickej reorganizácii najväčšej nemeckej komerčnej banky. V rámci nej plánuje zrušiť 9000 pracovných miest, z čoho 4000 v Nemecku.
BIS: Ekonomika bola zraniteľná ešte pred britských referendom

Globálna ekonomická politika vyžaduje novú rovnováhu, keďže svetu hrozí trojitá hrozba vo forme vysokej zadlženosti, slabého rastu produktivity a pokles sily veľkých centrálnych bánk. Informovala o tom agentúra Reuters.

Banka pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) vo svojej výročnej správe uvádza, že globálna ekonomika bola zraniteľná ešte pred britských referendom o vystúpení z EÚ. "Rast produktivity je neobvykle nízky a vrhá tieň na budúci rast životnej úrovne. Globálna úroveň zadlženosti je na historicky najvyššej úrovni, čím ohrozuje finančnú stabilitu a ponecháva len veľmi malý manévrovací priestor," povedal šéf menového a ekonomického oddelenia BIS Claudio Borio. Podľa jeho slov svetové hospodárstvo sa už nemôže spoliehať na model dlhmi poháňaného rastu, ktorý ho priviedol na súčasnú križovatku.

Európske a japonské centrálne banky aj napriek záporným úrokovým sadzbám a podporným opatreniam za bilióny dolárov strácajú kontrolu nad infláciou a rastom. Trhy si zvykli na takúto podporu, no v poslednom období sa obávajú o jej účinnosť. "Ak situácia presiahne bod, keď sa otrasie dôvera verejnosti k politike, dôsledky pre finančné trhy a ekonomiku budú veľmi vážne," varuje Borio.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

DNES - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, po použití hrozia zlomeniny

VČERA - 19:33Ekonomické

Inšpektori varujú pred chybným produktom.

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

VČERA - 19:14Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite.

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

VČERA - 17:34Ekonomické

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom.

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

VČERA - 16:59Ekonomické

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine. TASR o tom informuje na základe