• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

M. Maďarič: Diskusia o budúcnosti EÚ musí začať čo najskôr

  • 16:07 26.06.2016
  • Bratislava
M. Maďarič: Diskusia o budúcnosti EÚ musí začať čo najskôr

Na niektoré veci máme po odhlasovaní odchodu Veľkej Británie z Európskej únie čas, na niektoré však nie. Myslí si to podpredseda vládneho Smeru-SD a minister kultúry Marek Maďarič.

Na niektoré veci máme po odhlasovaní odchodu Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) čas, na niektoré však nie. Myslí si to podpredseda vládneho Smeru-SD a minister kultúry Marek Maďarič. Určite je podľa neho čas na priateľský a konštruktívny rozchod s Britániou, ktorý je aj v našom záujme. Čo najrýchlejšie však treba začať dialóg s občanmi o budúcej podobe EÚ, uviedol v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Najpodstatnejšou príčinou toho, prečo rastie nedôvera voči EÚ, je podľa neho „plíživá“ snaha o smerovanie k superštátu. „Som zástancom možnosti redefinovať zmysel EÚ, možno opustiť utópiu, že niekde na konci má byť jeden nadnárodný štát a sústrediť sa na realistické ciele, ktoré budú užitočné pre všetkých, presvedčiť verejnosť, že EÚ má zmysel a pre taký štát ako SR možno desaťnásobný oproti veľkým štátom,“ argumentoval.

Únia podľa neho najmä v poslednom desaťročí pod tlakom rôznych kríz nepreukázala dostatočnú akcieschopnosť, čo považuje za ďalšiu dôležitú príčinu poklesu dôvery. „Ak nepreukážeme akcieschopnosť a nevstúpime do otvoreného dialógu s občanmi, tak iniciatívu uchopia radikáli a všetko dobré, čo EÚ reprezentuje, a je toho oveľa viac ako toho chybového, môže byť zmietnuté,“ varoval Maďarič.

Očakáva, že premiér Robert Fico (Smer-SD) teraz zvolá rokovanie koaličných strán, ktoré by spoločne zadefinovali predstavu SR o budúcnosti EÚ a s takýmto mandátom by potom mohol ísť na príslušné rokovania do Bruselu. „Bolo by dobré, keby sme získali aj konštruktívne strany opozície pre definovanie našich záujmov a tie potom presadzovali,“ dodal minister.

Rozhodovanie o tom, ako upraviť vzťahy s Veľkou Britániou, vyžaduje čas a rozvahu, myslí si predseda zahraničného výboru parlamentu František Šebej (Most-Híd). „Všetko ponáhľanie sa, že rokovania treba začať hneď zajtra a včera bolo neskoro, to je panická reakcia a keď sa nad tým človek zamyslí, nie je na to dôvod,“ upozornil.

Podľa neho nie je dôvod na trestanie Veľkej Británie pri rokovaniach o jej odchode z EÚ, bolo by to dokonca škodlivé. „Británia bola vždy hlasom liberálnej demokracie, umiernenosti, racionality, odporu k fanatizmu a radikalizmu,“ pripomenul Šebej s tým, že odchod ostrovnej krajiny z únie môžeme ľutovať, keďže pôsobila ako protiváha Nemecku a Francúzsku.

Musíme si teraz podľa neho dávať pozor, aby EÚ zostala pokope a nerozdeľovala sa na jadro a tých ostatných. „Naša prosperita, sloboda, stráženie pravidiel úzko súvisí s tým, že sme súčasťou celku, ktorý sa volá západná Európa. My ako stredoeurópsky skanzen nie sme schopní udržať všetko fungujúce. Ani obchodné vzťahy, ak sa ocitneme mimo, tak napríklad aj mimo vnútorného trhu,“ dodal koaličný poslanec.

Klus: Referendum nič dobré neprinieslo

Výsledky britského referenda o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) podľa poslanca opozičnej SaS Martina Klusa nič dobré pre Európu nepriniesli. Jeho kolega z opozičných lavíc, predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár má ale opačný názor a žiadnu tragédiu v tom nevidí. Politici to uviedli v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Martin Klus Foto: TASR/Štefan Puškáš

"Myslím si, že sa dostávame do éry, ktorá bude typická pre radikalizmus, možno populizmus, určite to bude éra plná ťažkých rozhodnutí," varoval Klus. Podľa poslanca by sa tak mala teraz na Slovensku jednoznačne otvoriť diskusia o tom, čo všetko EÚ krajine prináša. Aby Slovensko ostalo vo vzťahu k únii aj naďalej optimistické.

"Pretože dnes sú sociálne siete plné ľudí, ktorí chcú z EÚ vystúpiť. Bohužiaľ, v tomto prípade je moderná technika medveďou službou, pretože to rozširuje akési povedomie medzi ľuďmi, že únia je niečo zlé, že je to nejaký vzdušný zámok, ktorý nám v podstate priniesol všetko zlé na Slovensko,“
upozornil Klus.

Podľa neho však treba veci pomenovať také, ako naozaj sú. Európskej komisii, Európskemu parlamentu či Európskej rade možno podľa poslanca mnohé vyčítať. „Naozaj potrebujeme viac slobody a menej regulácie,“ myslí si. Nemožno však podľa neho Brusel viniť zo všetkého. „Povedzme si, toto a toto nám konkrétne prináša európska integrácia. To nie je len vnútorný pohyb osôb, alebo že nemáme hranice, alebo že EÚ priniesla určitú mieru prosperity pre jednotlivé členské štáty. Je to predovšetkým niekoľko desaťročí trvajúci mier,“ zdôraznil Klus.

Kollár: Referendum je zdvihnutý prst

Podľa Kollára je britské referendum pre európske elity zdvihnutý varovný prst a jasný signál voličov, aby prehodnotili svoju politiku. Takéto výsledky sú podľa neho dôsledkom politiky "europapalášov", ktorí spôsobili skepticizmus napríklad v Anglicku, ale aj na Slovensku. Kritizuje rozhodovanie o Slovensku z Bruselu a naše "zošnurovávanie" nariadeniami.

Boris Kollár

"Keď sa dávala dokopy Európska únia, mal to byť voľný pohyb pracovnej sily, obchodu, tovarov a financií. Toto je krásna myšlienka. Ale ja tu už vidím ďalšiu, 1500-tú vyhlášku, ktorá nás zošnurováva,“ pranieroval fungovanie únie Kollár.

Bugár: Referendum o vystúpení SR z EÚ je neprijateľné

Referendum o vystúpení Slovenska z EÚ považuje podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) za neprijateľné. Nečuduje sa však, že Kotlebova ĽSNS je jeho iniciátorom. Upozornil na to, že v Británii pred referendom "masírovali ľudí falošnými informáciami". "Na základe toho sa rozhodli tak, ako sa rozhodli,“ povedal dnes v relácii televízie TA3 V politike.

Na snímke podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár. Foto: TASR/Andrej Galica

Chybu vidí nielen v politikoch, ale aj v médiách, ich spôsobe informovania a v občanoch, ktorí povrchným spôsobom prijímajú informácie. Brexit podľa neho veľmi silno ovplyvní slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. Budú krajiny, ktoré budú žiadať modifikácie dohôd o voľnom pohybe osôb či tovaru, preto zmluvy budú musieť byť dobre premyslené a prijaté. V tomto bude podľa Bugára Slovensko zohrávať dôležitú úlohu. "Najdôležitejšie je to, aby EÚ, najmä staré štáty pochopili jednu vec. Treba veľmi pozorne počúvať každého, a nie sa rozhodnúť a prinútiť aj tie menšie štáty, že toto je naše stanovisko, takto to musí byť,“ konštatoval.

Blaha o EÚ: Je veľmi arogantná a odtrhnutá od reality, od ľudí

Brexit je obrovský signál pre EÚ, že sa musí zmeniť. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike šéf parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD). "Je veľmi arogantná a odtrhnutá od reality, od ľudí. Do veľkej miery je tam demokratický deficit.“

Na snímke Ľuboš Blaha Foto: TASR/Martin Baumann

Zároveň upozorňuje na to, že ak sa nezmení, v Európe môže nastať domino efekt referenda v iných krajinách. Tendenciu trestať Britániu za to, ako sa rozhodla, považuje za nešťastnú. Verí však, že EÚ je schopná sebareflexie. Slovensko podľa neho potrebuje EÚ hlavne sociálnejšiu a demokratickejšiu.

"Môžeme si vybrať, buď to pre nás bude budíček, pre všetkých ostatných, ktorí sme zostali v tej spoločnej európskej rodine, alebo to bude gong umieračika EÚ,“ povedal poslanec Igor Matovič (OĽaNO-NOVA). Upozornil na to, že ak sa rýchlo nespamätáme a nebudeme hľadať skutočné dôvody, ale skôr ich budeme nahrádzať vlastnými výmyslami, do piatich až desiatich rokov bude po EÚ.

Problém videl aj v tom, že Briti prispievali Slovensku miliardami eur, aby ľudia mali na Slovensku prácu, avšak politici tieto eurofondy rozkrádali. Práca teda podľa Matoviča na Slovensku nevznikla, a tak Slováci začali utekať do Anglicka. Angličanom sa to prestalo páčiť.

Na snímke poslanec NRSR Igor Matovič (OĽaNO-NOVA). Foto: TASR/Martin Baumann

Blaha hovoril o veľkom mýte v Británii, podľa ktorého Slováci, Česi či Poliaci zneužívajú v Británii sociálny systém. "Naopak, my ich spolufinancujeme tým, že naši ľudia tam veľmi tvrdo robia a platia odvody a dane do britského rozpočtu a z toho sú potom financované aj sociálne služby,“ povedal. Myslí si, že Slovensko by prežívalo bez Európy veľmi ťažko, avšak odmieta akúkoľvek kultúrnu integráciu, ktorá by strednej Európe vnucovala model typický pre severozápadnú Európu.

Matovič nepovažuje systém daňovej harmonizácie za správny. Podľa neho ak chceme, aby sa zaostalejšie regióny, kam patrí aj Slovensko, rozvíjali a dobiehali tie bohatšie, nesmieme zaviesť všade rovnaké dane. "Lebo vtedy ten zaostalejší región nedokáže dýchať,“ dodal.

Predmetom štvrtkovej (30.6.) mimoriadnej schôdze bude už druhé odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Podľa Matoviča je hlavným dôvodom na odvolávanie nie to, že sa s Bašternákom poznali, ale to, že minister vnútra v čase, keď bol hlavou polície, od neho odkúpil firmu. Podľa šéfa Obyčajných ľudí im odvolávaním ide iba o to, aby zadosťučinili spravodlivosti. Blaha mu oponoval, že nemožno odvolávať politikov iba na základe toho, koho poznajú. Dodal, že je presvedčený, že práve Matovič spáchal svojho času podvod.

him von
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.