• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Dopady pre brexitu: Anglicko bude investične menej príťažlivé

  • 13:21 25.06.2016
  • Mníchov
Dopady pre brexitu: Anglicko bude investične menej príťažlivé

Takáto zásadná zmena bude podľa firmy nevyhnutne viesť k neistote v celej ekonomike aj na realitných trhoch.

Brexit bude mať podľa názoru experta na automobilový priemysel Stefana Bratzela z vysokej školy Bergisch Gladbach "zreteľne negatívne vplyv na automobilový sektor" v krajine. Najvýraznejšie sa prejaví u výrobcov ako Nissan alebo BMW, ktorí majú na Britských ostrovoch závody s veľkou kapacitou.

Anglicko mimo EÚ bude ako cieľ investícií menej príťažlivé. Bratzel očakáva postupný odchod automobiliek z jeho územia. Výrobcovia a ich subdodávatelia už teraz prehodnocujú investície, ktoré by mali v krátkom čase realizovať. Dôvodom je neistota a pravdepodobné vyššie celkové náklady. Profesor predpokladá, že v strednodobom a dlhodobom horizonte dôjde k presťahovaniu kapacít na európsku pevninu.

Očakáva, že rokovania EÚ s Veľkou Britániou budú dlhé a ťažké, lebo únia bude chcieť odradiť tých, čo by chceli ísť v britských šľapajach.

Koncern BMW vyrobil vlani v Anglicku viac ako 200.000 vozidiel Mini a polovicu z nich exportoval. Nissan a Jaguar Land Rover, ktorý patrí do indického koncernu Tata, tam vlani vyrobili po 500.000 vozidiel, Toyota 190.000 a dcéra amerického General Motors Opel-Vauxhall 140.000.


Moodys znížila Británii úverovú známku na AA1

Agentúra Moody's pohrozila Británii po hlasovaní za vystúpenie z Európskej únie (EÚ) znížením úverovej známky. Informovala o tom agentúra DPA.

Moody's v piatok (24. 6.) večer zhoršila výhľad ratingu Británie zo stabilného na negatívny. Rating dlhodobých záväzkov krajiny zostáva na úrovni AA1. Agentúra zároveň potvrdila rating EÚ na najvyššej úrovni AAA.

Foto: TASR/AP

Moody's počíta s tým, že brexit bude mať negatívny vplyv na rast britskej ekonomiky. Zvýšená neistota môže viesť k obmedzeniu výdavkov a investícií, čo spomalí rast. Preto experti znížili prognózu rastu ekonomiky krajiny.
Brexit môže krátkodobo oslabiť dopyt nájomcov po nehnuteľnostiach


Po úvodnom šoku však možno očakávať opätovný nárast aktivity. Konštatovala to realitno-poradenská spoločnosť JLL v reakcii na štvrtkové (23.6.) referendum, v ktorom si občania Veľkej Británie zvolili odchod z Európskej únie.

FOTO TASR - Jozef Ďurník Foto: TASR

Takáto zásadná zmena bude podľa firmy nevyhnutne viesť k neistote v celej ekonomike aj na realitných trhoch, v prípade dobre zvládnutého odchodu však môžu byť jej najzávažnejšie dôsledky najviac citeľné počas nasledujúcich dvoch rokov.

V krátkodobom horizonte môžeme očakávať oslabený dopyt zo strany nájomcov, keďže firmy budú venovať viac času prehodnocovaniu svojich investičných a expanzných rozhodnutí,“ predpovedá poradenská spoločnosť.

Úvodné reakcie na realitných trhoch vrátane slovenského môžu byť podľa nej do značnej miery prehnané. „Po úvodnom šoku však možno očakávať opätovný nárast aktivity v nadväznosti na znovu sa objavujúce možnosti najmä na kľúčových britských trhoch, a taktiež z dôvodu oslabujúcej libry. Nálada v spoločnosti a cenotvorba budú zohrávať kľúčovú úlohu pri strategickom rozhodovaní firiem,“ domnieva sa JLL.

V krátkodobom a strednodobom horizonte očakáva zhoršovanie nálady investorov na britskom trhu. Považuje za pravdepodobné, že počas nasledujúcich dvoch rokov sa výnosy z nehnuteľností na britských trhoch znehodnotia približne o 10 %.

Firma zároveň predpokladá, že sa môžu objaviť aj pozitívne dôsledky predovšetkým na zvyšných vyspelých trhoch Európy. V súvislosti s pohybom meny môžu byť podľa nej niektoré časti britského trhu krátkodobo zaujímavé pre medzinárodných investorov, minimálne kým nestálosť meny opadne.

Táto udalosť môže byť spúšťačom pre mnohých investorov, ako aj pre ostatné firmy k tomu, aby urobili zmeny vo svojich súčasných stratégiách na realitných trhoch. Niektoré rozhodnutia môžu aj naďalej zostať odložené, alebo budú prehodnotené úplne. Všetko bude závisieť od pripravenosti EÚ, rýchlosti rokovaní a politického konsenzu,“ uviedol vedúci oddelenia oceňovania nehnuteľností a prieskumu trhu JLL Slovensko Peter Nitschneider.

Čína: Brexitom už nie pre Čínu Británia mostom

Odchod Veľkej Británie z EÚ vyvolal u čínskych obchodníkov zdržanlivosť a v budúcnosti zrejme nebudú tak veľa v nej investovať. Informuje agentúra DPA.

Foto: TASR/AP

Experti, diplomati a predstavitelia hospodárstva dnes na Letnom Davose v čínskom prístavnom meste Tchien-ťin videli výsledok britského referenda ako úder pre spoluprácu Číny a Británie. Výsledok „vyvolal zdržanlivosť“, uviedol nemenovaný diplomat. „Pre čínskych investorov stráca Veľká Británia so svojimi liberálnymi pravidlami premosťovaciu funkciu pre európsky spoločný trh“. Okrem toho je v hre aj zvýšená neistota.

Brexit sa stal nečakane hlavnou témou Letného Davosu organizovaného Svetovým hospodárskym fórom. Podujatie sa začalo dnes.

Fratzsche r: Brexit je potrebné brať ako budíček

Brexit je potrebné brať ako budíček, aby sme dobehli doteraz odkladané reformy Európskej únie (EÚ), uviedol šéf Nemeckého inštitútu pre výskum ekonomiky (DIW) Marcel Fratzscher. Informovala o tom agentúra DPA.

Foto: TASR/AP

Fratzscher tvrdí, že potom, čo Briti odhlasovali vystúpenie z únie, musí EÚ urobiť jasný rez. "Nemyslím si, že je v záujme Európanov, aby dali Britom nejakú dobrú dohodu," povedal šéf DIW pre agentúru DPA. "Brexit znamená: Ste vonku." Každý ústupok by podľa neho mohol totiž vyvolať dominový efekt. Fratzscher požaduje zintenzívnenie integrácie EÚ.

"Musíme však od základu vyčistiť bankový systém," uviedol Fratzscher. "V tom je najväčšia zraniteľnosť EÚ." Mnoho bánk má vo svojich bilanciách ešte stále veľký objem zlých úverov. Fratzscher okrem toho navrhuje celoúniové poistenie proti nezamestnanosti. "Európe chýba identita. Potom by ľudia videli: Aj mne prináša únia výhody."

Tlak na reformy je veľký, v opačnom prípade môžu v krajinách, ako sú Taliansko, Francúzsko alebo Holandsko, vzniknúť podobné pohyby ako v Británii. "Obávam sa, že Taliansko je ďalším dominovým kameňom." Rím totiž robí príliš málo na riešenie problémov bánk. Navyše rast ekonomiky je slabý a verejný dlh obrovský.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.