• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
11°Bratislava

Dvadsiaty ročník Dňa narcisov – jubilejný s mnohými naj

  • 11:03 24.06.2016
  • Bratislava
Dvadsiaty ročník Dňa narcisov – jubilejný s mnohými naj

Najvyšší výnos v 20-ročnej histórii predstavuje sumu 1.043.789,41EUR. Výnos zbierky bude v priebehu roka použitý na programy a projekty v prospech onkologických pacientov a ich rodín.

Výnos 20. ročníka Dňa narcisov bol najvyšší v histórii zbierky. Priebeh zbierky bol najbezproblémovejší za ostatné roky. Počasie vyšlo najlepšie, aké si mohla Liga proti rakovine želať.
Najvyšší výnos v 20-ročnej histórii predstavuje sumu: 1.043.789,41EUR. Najvyššia suma – 172.902,75 EUR - sa vyzbierala v Bratislave. Výnos zbierky bude v priebehu roka použitý na programy a projekty v prospech onkologických pacientov, ich rodín ale tiež širokú verejnosť. Časť výnosu bude formou darov poskytnutá subjektom, ktoré požiadali o podporu na rôzne spektrum projektov.

Zbierka v uliciach Vranova nad Topľou Foto: Liga proti rakovine
Deň narcisov podporí detskú onkológiu aj lepšie vybavenie v nemocniciach
Liga proti rakovine každoročne prijíma žiadosti o finančnú pomoc od zdravotníckych inštitúcií pred konaním zbierky a na základe aktuálnych potrieb a finančných možností rozhoduje Generálna rada LPR o podpore obdŕžaných žiadostí a celkovom použití výnosu zbierky v priebehu roka. Za 19 rokov sa vďaka Dňu narcisov zakúpili polohovateľné postele, antidekubitné matrace, ale aj odsávačky, tlakomery, či rôzne iné pomôcky a zariadenia, nevyhnuté k dôstojnej každodennej zdravotnej starostlivosti. Tento rok Liga proti rakovine podporí sumou 100.000 EUR aj nový projekt pre detskú onkológiu „Denná klinika ambulantne podávanej chemoterapie“.

Psychosociálna pomoc pacientom
Vďaka Dňu narcisov sa vybudovali na Slovensku tri centrá pomoci, poskytujúce denné služby a programy onkologickým pacientom, zabezpečuje sa možnosť ubytovania v Bratislave a v Košiciach rodinám s hospitalizovaným dieťaťom. Tisíce pacientov môže využívať bezplatnú psychologickú pomoc. Výnos zbierky tiež slúži na financovanie táborov pre detských onkologických pacientov. Z výnosu sa prispelo na rozbeh mobilného hospicu na východnom Slovensku. Z časti výnosu je hradený projekt „Onkologická výchova“, realizovaná 17 rokov v spolupracujúcich stredných školách naprieč Slovenskom; pripravujú sa informačno-edukačné brožúry, ktoré vypĺňajú prázdne miesto v informovanosti o predchádzaní ochoreniu i o ochorení samotnom. Sú častokrát jediným kompletným zdrojom informácii nielen pre pacientov krátko po diagnostikovaní rakoviny, ale aj pre ich rodiny a blízkych.

Bezplatné relaxačné pobyty pre pacientov

Aj keď od zbierky uplynuli len dva mesiace, takmer 400 pacientov už využilo možnosť zrelaxovať fyzicky aj psychicky na bezplatných týždňových pobytoch organizovaných a plne hradených Ligou proti rakovine.
Historická električka LPR v Bratislave Foto: Liga proti rakovine
Novinkou pre tento rok bude pobyt pre celé rodiny, kde je onkologickým pacientom jeden z rodičov a tak choroba zasahuje celú rodinu
Liga proti rakovine tradične zverejňuje vyúčtovanie použitia financií z výnosu zbierky na svojej stránke www.lpr.sk, v každoročnej výročnej správe, predkladá ho registrujúcemu orgánu zbierky – MV SR a pri nasledujúcom ročníku Dňa narcisov bude finálne použitie výnosu uverejnené v letákoch, ktoré dobrovoľníci ponúknu spolu s narcisom prispievajúcej verejnosti.
Liga proti rakovine ďakuje všetkým prispievateľom, dobrovoľníkom, spoluorganizátorom, ktorí finančne či svojou prácou podporili nielen 20-ty, ale i predošlé ročníky Dňa narcisov. Ďakuje všetkým partnerom – finančným či mediálnym, podpora ktorých umožnila minimalizovať nevyhnutné náklady, spojené s organizáciou zbierky.
Ďakujeme za Vašu podporu – je pre nás neoceniteľná a nenahraditeľná.

Ďalšie informácie:
http://www.dennarcisov.sk
http://www.lpr.sk
http://www.facebook.com/ligaprotirakovine
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.