• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Krajná pravica v Taliansku, Holandsku a Francúzsku chce referendum

  • 12:52 24.06.2016
  • Brusel
Krajná pravica v Taliansku, Holandsku a Francúzsku chce referendum

Reagovali tak na výsledky britského referenda.

Na výsledky štvrtkového referenda, v ktorom Briti odhlasovali vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie, reagovali dnes viacerí svetoví politici.

Holandský krajne pravicový líder Geert Wilders na margo výsledkov prelomového britského referenda dnes na sociálnej sieti Twitter vyzval na uskutočnenie plebiscitu o vystúpení z únie aj vo svojej krajine. "Hurá Britom! Teraz je rad na nás. Nastal čas pre holandské referendum!" napísal Wilders, ktorého cituje agentúra DPA.

Wilders, líder holandskej euroskeptickej Strany za slobodu (PVV), zároveň zagratuloval britským voličom. "Chceme mať kontrolu nad svojou vlastnou krajinou, našimi vlastnými peniazmi, našimi vlastnými hranicami a našou vlastnou imigračnou politikou," dodal Wilders vo vyhlásení.

Líderka francúzskej nacionalistickej strany Národný front (FN) Marine Le Penová zaujala podobný postoj. Výsledky britského referenda označila na Twitteri za "víťazstvo slobody", pričom zopakovala výzvu, aby podobné plebiscity usporiadalo aj Francúzsko a ďalšie členské štáty EÚ.

Podľa stanice BBC sa za vystúpenie Spojeného kráľovstva z únie vyslovilo 51,9 percenta Britov, kým 48,1 percent voličov bolo proti. Ide o vôbec prvý prípad odchodu členskej krajiny z tohto bloku. Británia ho opúšťa po 43 rokoch.

Predstavitelia EÚ už dlho pred týmto referendom varovali, že prípadný odchod Británie budú považovať za víťazstvo krajne pravicoví, ako aj krajne ľavicoví euroskeptickí politici.

Líder krajnej pravice v Taliansku: Na rade sme my
Líder talianskej krajne pravicovej a euroskeptickej strany Liga severu Matteo Salvini zablahoželal dnes Veľkej Británii za výsledok hlasovania v referende, na základe ktorého táto krajina opustí Európsku úniu. Podľa jeho slov by teraz malo nasledovať Taliansko, uviedla tlačová agentúra DPA.

"Blahoželám za odvahu slobodných občanov! Srdce, rozum a hrdosť prekonal lži, vyhrážky a vydierania,"
uviedol poslanec Európskeho parlamentu (EP) na svojom účte na Facebooku.

Šéf separatistického hnutia, ktoré sa snaží o odtrhnutie bohatých severotalianskych provincií od južnej časti krajiny, naznačil, že teraz je na rade Taliansko.

"Ďakujem, Veľká Británia. Teraz je rad na nás," dodal vodca Ligy severu, ktorá je v Taliansku opozičnou stranou.

Le Penová žiada frexit
Predsedníčka Národného frontu (FN) Marine Le Penová žiada vypísať referendum o zotrvaní Francúzska v EÚ. Reagovala tým na správy britských médií, že britskí voliči vo štvrtkovom plebiscite podporili vystúpenie svojej krajiny z EÚ.

"Víťazstvo slobody! Ako to žiadam už celé roky, teraz treba rovnaké referendum vo Francúzsku a (ostatných) krajinách EÚ," napísala Le Penová na svojom konte na sociálnej sieti Twitter.

Le Penovej neter Marion Maréchalová-Le Penová vo svojom tweete napísala: "Od #brexitu k #frexitu: nastal čas priniesť do našej krajiny viac demokracie. Francúzi musia mať právo voľby".

Nicolas Dupont-Aignan, predseda hnutia Vstaň Francúzsko (Debout la France - DLF), podľa spravodajského webu 20minutes.fr neskrýval radosť z výsledku referenda v Británii.

Podobne reagoval aj poslanec za Republikánov (LR) Eric Ciotti, ktorý túto príležitosť využil, aby opäť žiadal "o novú zmluvu, aby sa Európa koncentrovala na podstatné (záležitosti) a nový Schengen na boj proti ilegálnej migrácii".

Bývalá ministerka a europoslankyňa Eva Jolyová v rozhovore pre France Info netajila svoj smútok a uviedla, že brexit je "skokom do neznáma".

Ministerka bytovej výstavby Emmanuelle Cosseová povedala, že výsledok referenda v Británii je "trpkým prebudením", a vyslovila názor, že "britská voľba by mala Európu viesť k demokratickej revolúcii".

Rakúsko aj Dánsko Britom blahoželajú
Bývalý prezidentský kandidát euroskeptickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer dnes na Twitteri ohľadne britského hlasovania za odchod z EÚ napísal, že "v nasledujúcich dňoch spoznáme úplný rozsah tohto rozhodnutia".



Hofer prehral v nedávnych prezidentských voľbách v Rakúsku len veľmi tesne, porazil ho súper zo Strany zelených Alexander Van der Bellen. Na stretnutí pravicových populistických strán minulý týždeň vo Viedni lídri varovali, že hlasovanie Britov za vystúpenie z EÚ bude pravdepodobne viesť k ďalším takýmto referendám.

Líder FPÖ Heinz-Christian Strache, predsedníčka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová spolu so zástupcami nemeckej Alternatívy pre Nemecko (AfD), talianskej Ligy Severu, holandského hnutia Vlaams Belang (Flámsky záujem) a českého zoskupenia Sloboda a priama demokracia uviedli, že chcú vybudovať spojenectvo zamerané na zmenu EÚ zvnútra.

"Blahoželáme Britom. Vybrali si," uviedol na Facebooku o britskom hlasovaní líder euroskeptickej Dánskej ľudovej strany Kristian Thulesen Dahl.

"Výsledok je jasný: EÚ úplne podcenila skepsu ľudí. EÚ si prevzala od národných štátov priveľa právomocí a teraz za to platí," dodal dánsky politik, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael

Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael

DNES - 21:11Zahraničné

Poľsko by malo vzhľadom na ruské letecké útoky na susednú Ukrajinu lepšie chrániť svoj vzdušný priestor.

Eštok: EÚ musí prispieť k upokojeniu situácie po iránskom útoku na Izrael

Eštok: EÚ musí prispieť k upokojeniu situácie po iránskom útoku na Izrael

DNES - 20:16Zahraničné

Eštok zároveň zdôraznil potrebu návratu k mierovému riešeniu sporov.

Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, že Ukrajina bez podpory USA nemôže uspieť

Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, že Ukrajina bez podpory USA nemôže uspieť

DNES - 20:04Zahraničné

Českého premiéra Petra Fialu v utorok čaká niekoľkohodinové rokovanie v americkom Kongrese.

Požiar historickej budovy burzy v Kodani sa podarilo dostať pod kontrolu

Požiar historickej budovy burzy v Kodani sa podarilo dostať pod kontrolu

DNES - 18:59Zahraničné

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu.

Ukrajinský prezident podpísal zákon o mobilizácii

Ukrajinský prezident podpísal zákon o mobilizácii

DNES - 17:29Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády.