• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Vek odchodu do dôchodku sa budúci rok predĺži

  • 11:14 16.06.2016
  • Bratislava
Vek odchodu do dôchodku sa budúci rok predĺži

Predlžovanie veku odchodu do dôchodku sa však nebude týkať osôb narodených do 31. decembra 1954, či žien narodených do 31. decembra 1961, na ktoré sa vzťahujú ustanovenia o znížení dôchodkového veku v závislosti od počtu vychovaných detí.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR predložilo do pripomienkového konania návrh opatrenia, ktorým sa vek odchodu do dôchodku zvyšuje o 76 dní. Dôchodkový vek tak na budúci rok bude 62 rokov a 76 dní. "V súlade s cieľom zabezpečiť dlhodobú finančnú udržateľnosť dôchodkového systému sa od 1. januára 2017 upravuje dôchodkový vek v závislosti od vývoja priemernej strednej dĺžky života spoločnej pre mužov a ženy v aktuálnom dôchodkovom veku vyjadrenom v celých rokoch," uviedol rezort práce a sociálnych vecí.

Vek odchodu do dôchodku sa bude predlžovať postupne o určený počet dní, ktorý sa stanoví každoročne v závislosti od vývoja priemernej strednej dĺžky života spoločnej pre mužov a ženy zistenej Štatistickým úradom SR. Dôchodkový vek sa bude postupne predlžovať poistencom narodeným po 31. decembri 1954.

Ako ešte v apríli upozornila Sociálna poisťovňa, zákon o sociálnom poistení stanovuje výnimky. Predlžovanie dôchodkového veku sa nebude týkať osôb narodených do 31. decembra 1954, žien narodených do 31. decembra 1961, na ktoré sa vzťahujú ustanovenia o znížení dôchodkového veku v závislosti od počtu vychovaných detí a poistencov, ktorým sa zachováva nárok na znížený dôchodkový vek vzhľadom na počet odpracovaných rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie alebo do I. alebo II. kategórie funkcií.

Do I. pracovnej kategórie patria napríklad práce v baníctve, v jadrových elektrárňach, či ťažobnom priemysle. V I. alebo II. kategórii funkcií sú policajti a vojaci.

Predĺženie veku odchodu do dôchodku o 76 dní bude mať pozitívny vplyv na rozpočet Sociálnej poisťovne. Podľa ministerstva práce a sociálnych vecí sa vďaka tomu budúci rok znížia výdavky na dôchodky o 29,3 mil. eur, v ďalšom roku o 29,6 mil. eur a v roku 2018 o 29,8 mil. eur. Predlžovanie dôchodkového veku od roku 2017 podľa toho, ako sa bude zvyšovať stredná dĺžka života, zaviedla bývalá vláda Roberta Fica ešte v roku 2012.

Zdroj: info.sk, SITA, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tesco sťahuje z predaja nebezpečnú strukovinu

Tesco sťahuje z predaja nebezpečnú strukovinu

DNES - 9:58Ekonomické

Zo slovenského a českého trhu sťahujú nebezpečnú fazuľu.

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.