• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

Viete, prečo by ste mali piť šálku zeleného čaju každý deň?

  • 13:09 06.06.2016
  • Bratislava
Viete, prečo by ste mali piť šálku zeleného čaju každý deň?

Kvalitný zelený čaj dokáže významne prospieť nášmu zdraviu. My vám predstavíme 10 najväčších benefitov, ktoré môžete vyťažiť už z jednej šálky.

Zelený čaj patrí k najviac oceňovaným a aj najviac konzumovaným nápojom na celom svete. Okrem toho, že skvele vonia a chutí, má silné antivírusové, antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Čítajte ďalej a dozviete sa, aké konkrétne účinky má na naše zdravie.

Zlepšuje funkčnosť mozgu

Náš mozog potrebuje na správne fungovanie zdravé cievy. A práve pitím kvalitného zeleného čaju podporíte priechodnosť týchto ciev. Tiež sa tak blokuje plak, ktorý sa spája s vytváraním Alzheimerovej alebo Parkinsonovej choroby a iných neurodegeneratívnych porúch.

Znižuje hladiny cukru v krvi

U cukrovkárov pomôže zelený čaj udržať stabilnejšiu hladinu cukru v krvi. Zlúčeniny fenolov a polysacharidov, ktoré sú v čaji prítomné, pomáhajú pri cukrovke oboch typov.

Drží na uzde LDL cholesterol

Zloženie zeleného čaju podporuje schopnosť organizmu absorbovať LDL cholesterol tak, aby sme ho nakoniec z tela vylúčili. Okrem toho pomáha zelený čaj aj s udržiavaním priechodných ciev, čím sa zabraňuje usádzaniu cholesterolu a následnému upchatiu cievy.

Pomáha udržiavať ústnu dutinu zdravú

Pravidelné pitie zeleného čaju sa spája aj s nižším rizikom vzniku zubného kazu. Spôsobuje to prirodzený fluorid, polyfenoly a katechíny, ktoré bojujú proti baktériám v ústach a nedovolia im usádzať sa na sklovine. Samozrejme, čaj by ste si v takomto prípade nemali sladiť.

Je priateľom štíhlej línie

Šálka zeleného čaju denne pomáha znižovať množstvo telesného tuku, najmä v oblasti brucha. Môžu za to katechíny, ktoré telo zahrievajú, takže spaľuje viac kalórií. Samozrejme, nečakajte, že pitie zeleného čaju vás zbaví kilogramov naviac. Ak chcete skutočne schudnúť, musíte tomu prispôsobiť aj jedálniček a pridať pohyb.

Bráni nadmernému vypadávaniu vlasov

Antioxidanty a katechíny v zelenom čaji udržia vašu hrivu krásnu a bohatú ešte veľa rokov. Už jedna šálka denne môže tiež napomôcť lepšiemu a rýchlejšiemu rastu vlasov. Chladný čaj môžete tiež používať na oplachovanie vlasov ako rýchlu domácu kúru.

Spomaľuje starnutie

Keďže zelený čaj funguje ako silný antioxidant, vaša pleť z neho bude ťažiť samé pozitíva. Nielenže sa spomalí jej starnutie, zelený čaj bude bojovať aj proti rôznym zápalom a kožným chorobám.

Znižuje krvný tlak

Ak vám hrozí, že by ste mohli mať zvýšený krvný tlak, pravidelným pitím zeleného čaju môžete toto riziko zvrátiť. Zelený čaj totiž potláča angiotenzín, ktorý sa spája s výskytom vysokého krvného tlaku.

Pomáha chrániť pred voľnými radikálmi

A tým pádom aj pred vznikom rôznych typov rakoviny. Vďačí za to vysokému obsahu antioxidantov, ktoré sú účinnejšie ako tie, ktoré obsahuje vitamín C.

Udržiava silné kosti

Zelený čaj obsahuje fluoridy, ktoré pomáhajú udržiavať kosti silné a pevné. Jeho pravidelná konzumácia sa spája s nižším rizikom osteoporotických zlomenín. Jeho antioxidačné a protizápalové vlastnosti bránia strate kostnej hmoty a tiež stimuluje aktivitu buniek, ktoré kosti budujú a tvoria.

Doprajete si aj vy občas šálku zeleného čaju alebo ho pijete na dennej báze?

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, webmd.com, health.com, Foto: shutterstock.co
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.