• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Podmienky života vo Fallúdži sa zhoršujú, uviazlo v nej 50.000 ľudí

  • 10:32 01.06.2016
  • Fallúdža
Podmienky života vo Fallúdži sa zhoršujú, uviazlo v nej 50.000 ľudí

Fallúdža sa nachádza v provincii Anbár, len asi 50 kilometrov západne od irackej metropoly Bagdad.

Humanitárne podmienky v západoirackej Fallúdži sa rýchlo zhoršujú odvtedy, ako vládne sily začali pred desiatimi dňami operáciu zameranú na opätovné dobytie mesta od extrémistov z Islamského štátu (IS). Oznámila to v utorok humanitárna organizácia Nórska rada pre utečencov (NRC).

Rodiny unikajúce z okolitých dedín uviedli pre NRC, že na mesto - kľúčovú baštu bojovníkov Islamského štátu - "útočia z troch rôznych smerov, preto zostáva len málo bezpečných trás, ktorými sa môžu civilisti evakuovať".

Vo vnútri mesta je údajne uviaznutých približne 50.000 civilistov. Fallúdža sa nachádza v provincii Anbár, len asi 50 kilometrov západne od irackej metropoly Bagdad, dodala tlačová agentúra DPA.

NRC oznámila, že od začiatku vládnej ofenzívy 21. mája sa z Fallúdže podarilo ujsť iba 554 rodinám.

Člen miestnej samosprávy v provincii Anbár, Hamíd Ahmad, uviedol, že niekoľko tisíc utečencov sa predsa len dostalo do táborov v okolí mesta Ámiríja al-Fallúdža, vzdialeného približne 30 kilometrov.

Zástupkyňa osobitného zástupcu OSN pre Irak Lise Grandeová povedala, že podľa odhadov OSN ušlo za posledných niekoľko dní z Fallúdže okolo 5000 ľudí.

Grandeová, ktorá sa zo Ženevy telefonicky rozprávala s novinármi v New Yorku, vyhlásila, že OSN je obzvlášť znepokojená správami, že extrémisti Islamského štátu donútili rodiny premiestniť sa do centra Fallúdže.

"Nesmú odísť z týchto lokalít, kde sú zhromaždení a sústreďovaní. To naznačuje, že ich Islamský štát možno používa alebo mieni použiť ako ľudské štíty,"
dodala Grandeová.

Generálny tajomník NRC Jan Egeland varoval pred "katastrofou ľudí... ktorá sa odvíja vo Fallúdži".

Podľa NRC Irak zažíva krutú humanitárnu krízu: odhadovaných desať miliónov ľudí potrebuje pomoc a asi 3,4 milióna obyvateľov je vyhnaných z domovov do iných lokalít po celej krajine.

NRC upozornila, že ľudia v spomínanej oblasti, ktorá je obliehaná už celé mesiace, žijú v zúfalých podmienkach.

"Správy prichádzajúce z Fallúdže sú hrôzostrašné," povedal Nasr Muflahí, riaditeľ NRC pre Irak. "Nedostatok potravín, liekov, čistej pitnej vody a elektriny privádza rodiny na pokraj zúfalstva," dodal.

NRC hlásila, že rodiny prichádzajúce do okolia mesta Ámiríja al-Fallúdža sú v stave šoku. "Deti kráčajú bosé a rodičia prichádzajú v oblečení, ktoré je ich jediné," opísala situáciu NRC.

"Rodiny sa ocitajú v krížovej paľbe a bezpečná úniková cesta neexistuje. Počuli sme, že za deväť dní sa podarilo ujsť z vnútra mesta len jedinej rodine. Bojujúce strany musia zaručiť civilistom bezpečný únik, kým nie je neskoro a kým nebudú ďalšie straty na životoch,"
povedal Egeland.

Jedna obyvateľka, ktorá s manželom a šiestimi deťmi ušla z dediny na okraji Fallúdže, porozprávala o ťažkom údele: "Keď sa začal útok (vládnych síl) na Fallúdžu, Islamský štát nás nútil opustiť naše domovy a neustále nás presúval z jedného zničeného, prázdneho domu do druhého. Celý čas nás ohrozovala paľba."

UNICEF sa obáva o osud 20.000 detí uviaznutých vo Fallúdži

Detský fond OSN (UNICEF) vyjadril dnes veľké obavy o osud najmenej 20.000 detí, ktoré sú medzi civilistami uviaznutými v irackom meste Fallúdža, kde sa v pondelok začala ofenzíva vládnych jednotiek s cieľom vyhnať z mesta ozbrojencov extrémistickej organizácie Islamský štát.

UNICEF vo svojom vyhlásení vyjadruje obavy o ochranu detí vo Fallúdži, ale i v celom Iraku, ktoré čelia extrémnemu a stupňujúcemu sa nebezpečenstvu.

Fond upozorňuje, že od začiatku vojenskej operácie vo Fallúdži, ktorá je vzdialená len 60 kilometrov západne od Bagdadu, sa mesto podarilo opustiť len pár rodinám. Väčšina z nich sa uchýlila do dvoch táborov, ostatní našli útočisko u príbuzných.

UNICEF sa domnieva, že vo Fallúdži uviazlo najmenej 20.000 detí. Podľa dostupných správ v meste dochádzajú zásoby potravín i liekov a je aj nedostatok čistej vody.

"Deti sú vystavené riziku, že budú násilím naverbované do oddielov islamistov, vystavené prísnej procedúre bezpečnostného skríningu a oddelené od rodiny," uvádza sa vo vyhlásení. UNICEF upozorňuje, že budúcnosť detí, ktoré sa stanú detskými vojakmi, je ohrozená, keďže "sú nútené nosiť zbraň a používať ju bojujúc vo vojne dospelých".

UNICEF preto vyzýva všetky strany konfliktu, aby deťom vo Fallúdži poskytli ochranu, umožnili bezpečný odchod z mesta všetkým, ktorí si to želajú, a zaručili bezpečie presídleným civilistom.

Útok na Fallúdžu sa začal v pondelok pred týždňom a vedú ho iracké elitné protiteroristické jednotky, ktoré postupujú od juhu mesta. Ich postup bude pomalý vzhľadom na to, že v meste uviazli tisíce civilistov, i kvôli riziku, že džihádisti zrejme na mnohých miestach nastražili výbušniny, konštatovala v utorok agentúra AP.

Pri operácii vo Fallúdži irackej armáde pomáha nielen Spojenými štátmi vedená koalícia, ale aj Iránom podporované šiitské polovojenské oddiely.

Už pred týždňom vládne sily za spolupráce s policajnými zložkami spustili rozsiahlu operáciu, ktorej cieľom bolo zmocniť sa dedín a územia v okolí Fallúdže, ležiacej len 50 kilometrov západne od Bagdadu. Čiastočne uvoľnila aj blokáda mesta islamistami.

Fallúdža je pod kontrolou islamistov už približne dva roky a v západnom Iraku je posledným veľkým mestom kontrolovaným sunnitským Dáišom - Islamským štátom. Okrem neho džihádisti obsadili rozsiahle územia aj na severe a východe krajiny, ako aj druhé najväčšie mesto Iraku Mósul.

UNICEF zverejnila svoje vyhlásenie ohľadom situácie detí vo Fallúdži v deň, keď sa vo svete slávi Medzinárodný deň detí.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

VČERA - 19:38Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO.