• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Na šetrenie školskej “prezliekacej” kauzy prišli aj poslanci NR SR

  • 16:04 30.05.2016
  • Banská Bystrica
Na šetrenie školskej “prezliekacej” kauzy prišli aj poslanci NR SR

Banskobystrický primátor Ján Nosko aj vedenie školy sa už cez víkend ostro ohradili proti vyjadreniam a článkom na sociálnych sieťach.

Kauza "prezliekacieho týždňa", v rámci ktorej sa podľa rodiča a mestského poslanca Jaroslava Kuracinu mali deti zo Základnej školy (ZŠ) Slobodného slovenského vysielača v Banskej Bystrici prezliekať aj za opačné pohlavie, mala dnes dohru na banskobystrickom magistráte. Na stretnutí sa okrem vedenia ZŠ, ktorej zriaďovateľom je mesto, zástupcov rodičov i poslanca Kuracinu, zúčastnili aj poslanci NR SR Viera Dubačová (OĽaNO) a Ján Mora (Kotleba-ĽS Naše Slovensko.)

Práve s Morom prišiel Kuracina do školy v závere uplynulého týždňa, aby celú záležitosť riešil priamo s riaditeľkou. Následne o kauze informoval na sociálnej sieti medziiným aj slovami: "Za mojich čias nebola pre chlapca hroznejšia potupa, než ho donútiť ísť na verejnosť v dievčenských šatách! Syn má z toho traumu!"

Primátor Ján Nosko, ako aj vedenie školy sa už cez víkend ostro ohradili proti vyjadreniam a článkom, ktoré sa šírili cez internet a na sociálnych sieťach. Podľa nich boli neobjektívne a nezakladajú sa na pravde. Zdôraznili, že tematický týždeň je dobrovoľná akcia.

"Na internete už koluje video, kde pani riaditeľka hovorí, že bol pripravený tematický deň prezliekania sa za opačné pohlavie, prečo to následne pre médiá poprela, to už je otázka na ňu," konštatoval po stretnutí Kuracina. Mora sa pre médiá odmietol vyjadriť.

"Deti sa tešili, vôbec to tak nebrali, celý tematický týždeň mal byť pre nich spestrením vyučovacieho procesu, keďže bude MDD," uviedol jeden z rodičov. Akciu si vymysleli práve deti a každý deň mali prísť inak oblečené do školy.

Dubačová všetko, čo sa okolo tejto kauzy spustilo, vníma ako "čistý zastrašovací akt".

"Pán Kuracina ide za riaditeľkou a zoberie si so sebou troch ľudí? Pritom pán poslanec NR SR, ktorý sa asi ešte nevžil do funkcie poslanca, tam stojí akoby ochranka?" reagovala Dubačová. Mrzí ju, že vzorovej škole takto poškodzujú meno.

"Vráťme to, kde to patrí. Malé deti sa na tom dohodli, že bude zábava na MDD, keď sa prezlečú dievčatá za chlapcov a chlapci za dievčatá. Zoberte si fašiangy, kde vidíte chlapov, ako pobehujú v ženských sukniach... To, keď deti budú hrať divadlo, tak príde pán Kuracina s tým, že si neželá, aby jeho chlapček bol oblečený ako zajačik, lebo sa z neho stane zajačik?" dodala Dubačová s tým, že treba zabrániť šíreniu konšpiračných klamstiev.

"Je to nešťastné pre školu, mesto a najmä pre deti. Škola nijakým spôsobom nepochybila. Je jedna z najlepších na Slovensku. Tematický týždeň je postavený na báze dobrovoľnosti. Dieťaťu nikto nič nevnucuje. Fašiangy sme tu mali od nepamäti, úletmi hýria aj stužkové a nikto to tak nevníma," zdôraznil primátor. Celý prístup Kuracinu k tejto citlivej záležitosti označil za neštandardný.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.